на живо

България с четири финалистки и 6 медала на европейското по бокс

Финалите на шампионата на Стария континент, който се провежда в София, са утре

Lap.bg

Четири българки се класираха за финалите на европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в столичната зала "Асикс Арена". Във вторник в спор за титлите на ринга ще се качат Севда Асенова (48 кг), Стойка Петрова (54), Станимира Петрова (57) и Мелис Йонузова (64), а Габриела Димитрова (51) и Деница Елисеева (60) ще трябва да се примирят с бронзови медали.

Първа ще се боксира най-леката ни състезателка - Севда Асенова, която на полуфиналите в кат. до 48 кг се справи с двукратната европейска шампионка Стелуца Дуца. Преди две години, отново в София, румънката загуби титлата си именно от Асенова. На финала съперничка на българката ще бъде рускинята Екатерина Палтцева.

В кат. до 51 кг Габриела Димитрова отпадна от рускинята Светлана Солуянова след непълно съдийско единодушие и се окичи с бронза.

Еврошампионката Деница Елисеева (60 кг) игра "финал преди финала" срещу бронзовата медалистка от Рио 2016 Анастасия Белякова от Русия. Белякова обаче спря устрема на българката, печелейки с 5:0 съдийски гласа.

Мелис Йонузова преодоля съпротивата на украинката Мария Бова Вадулина в полуфинала на кат. до 64 кг. Българката спечели след прекратяване в третия рунд и в битка за титлата ще се изправи срещу туркинята Сема Чалишкан.

Във втория мач от вечерната сесия на полуфиналите на ринга се качи Стойка Петрова, която при 54-килограмовите победи по изключително труден начин коравата рускиня Виктория Кулешова.

Последна от българките излезе Станимира Петрова, която се справи с французойката Мона Местиен. Родената в Асеноград състезателка спечели с 5:0 съдийски гласа, а по пътя към втората си европейска титла ще се изправи срещу Дария Абрамова от Русия.

На предишното европейско първенство през 2016 г., което също се проведе в София, България завърши на второ място в отборното класиране с 3 златни медала.

От досегашните си участия на шампионати на Стария континент при жените България има общо 12 отличия, 4 от които златни, а от настоящото първенство ще прибави още 6 медала.