на живо

Отложиха изборите за президент на "Барселона"

Причината е пандемиятa с COVID-19

Дългоочакваният избор на нов президент в "Барселона" се отлага. Причината вотът да не се проведе на 24 януари, както бе по план, е пандемиятa с COVID-19 и ръстът на броя заразени в Каталуния.

Решението е взето след среща между местната управа и представители на клуба, на която е станало ясно, че наложените мерки за борба с разпространението на вируса не позволяват провеждането на изборите, а изключение не може да бъде направено.

Яснота около новата дата няма. Изборите първоначално бяха насрочени за март, когато изтичаше мандатът на Хосеп Мария Бартомеу, но последният хвърли оставка под натиска на феновете. В момента временно длъжността изпълнява Карлес Тускетс.

Липсата на президент може да окаже негативно влияние върху трансферите на испанския футболен вицешампион този месец. 

Вотът продължава да бъде основна спорта тема в Испания и ще остане такава в следващите месеци. Кандидатите за наследник на Бартомеу засега са 7 - Виктор Фонт, Жоан Лапорта, Жорди Фаре, Тони Фрейша, Луис Фернандес, Агусти Бенедито и Пере Риера, като този списък скоро може да бъде удължен от Емили Русо, Шави Вилахоана, Жорди Рош и Жуан Росел.

За да влязат в битката, те трябва да имат 120 млн. евро, както и подписите на 2250 от членовете на клуба - т. нар. "сосиос". В основата на програмите им, естествено, е задържането в "Барселона" на голямата звезда Лионел Меси.

Новият президент на каталунския клуб ще управлява с мандат за 6 години - до 2027 г. Преди той да поема "Барселона" обаче, "блаугранас" могат да добавят нов трофей във витрината си - първи през настоящия сезон.

В неделя (17 януари) каталунците се изправят срещу "Атлетик" Билбао във финала за Суперкупата на Испания. Двубоя можете да гледате пряко по bTV Action от 22:00 ч. Коментарното ни студио започва в 21:30 ч.