на живо

Отложиха жребия за Откритото първенство на Австралия. Предстои ли депортация за Джокович?

Очаква се решението на министъра на емиграцията да бъде взето днес

Reuters

Жребият за първия за годината тенис турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, беше отложен. Той трябваше да започне в 6:00 ч. българско време, но организаторите съобщиха, че ще насрочат нов час. 

Смята се, че закъснението е свързано с решението дали правителството и министърът на емиграцията на Австралия Алекс Хоук ще прекрати визата на водача в схемата и световната ранглиста Новак Джокович. 

Снимка: Reuters

Според медиите в Австралия има голяма вероятност още днес (13 януари) местните власти да опитат да депортират сърбина. Той пристигна в страната на 6 януари, представяйки медицинско изключение, което му позволява да играе на турнира, въпреки липсата на ваксина против коронавирус. Граничните власти обаче не уважиха тази причина, анулираха визата му и го настаниха в хотел за мигранти. 

Джокович обжалва и беше освободен, но все още остава вероятността министър Хоук да вземе еднолично решение и да го върне в Европа. Според медиите в родината на тенисиста, неговите адвокати отново биха възразили срещи това решение. 

Снимка: Reuters

В хода на драмата в Австралия стана ясно, че Джокович е предоставил документ за положителен PCR тест, даден на 16 декември. Именно на базата на това той твърди, че не може да бъде ваксиниран в момента. Сърбинът обаче не е уважил карантината си и се е срещал с френски журналист. 

Освен това Ноле е попълнил в документите си, че не е пътувал в друга страна 2 седмици преди да пристигне в Австралия. Стана ясно, че той е бил в Испания, където е тренирал. Според тенисиста, грешката е допусната от неговия агент. Тези подробности вероятно ще повлияят на решението на министъра на емиграцията. 

В Австралия случаите на коронавирус се увеличават в последните дни. Това е причината броят на зрителите за Откритото първенство на Австралия ще бъде намален. Те ще могат да заемат 50% от капацитета на трибуните. 

Снимка: Reuters

Турнирът започва на 17 януари, а Джокович е 9-кратен шампион в Мелбърн. Спечели ли още една титла, той ще се превърне в първия тенисист с 21 купи от Големия шлем. В момента сърбинът, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.