на живо

Отново той! Роналдо изведе "Юнайтед" до нов велик обрат на "Олд Трафорд" (ВИДЕО)

"Червените дяволи" постигнаха втора победа в Шампионска лига

Отново той! Роналдо изведе "Юнайтед" до нов велик обрат на "Олд Трафорд" (ВИДЕО)

Поредна паметна европейска вечер за "Манчестър Юнайтед"! Вдъхновени от своите герои Кристиано Роналдо и Маркъс Рашфорд, "червените дяволи" надиграха гостуващия "Аталанта" чрез обрат от 0:2 до 3:2, предизвиквайки емоционален взрив по трибуните на "Олд Трафорд".

Домакините показаха напълно различна игра в двете полувреме на двубоя от група 6 на УЕФА Шампионска лига, но целеустремените им действия през втората част доведоха до порой от удари към вратата на италианския тим. В заключителната фаза на двубоя съставът на Джан Пиеро Гасперини не издържа и физически на предложеното предизвикателство от отбора на колегата си Оле Гунар Солскяер.

Снимка: Getty Images

Дори и без петима важни футболисти, липсващи поради контузии, "Аталанта" игра смело, в типичния си стил, през първото полувреме. "Черно-сините" от Бергамо поведоха с ранен гол. В 15-ата минута Марио Пашалич засече подаване на Давиде Дзапакоста и от 4-5 метра насочи топката във вратата на Давид Де Хеа. Хърватинът е първият футболист на италиански клубен тим, реализирал попадения в Шампионска лига, както срещу Юнайтед, така и срещу "Манчестър Сити".


"Богинята" удвои преднината си в 27-ата минута чрез Мерих Демирал. Централният защитник видимо страдаше от лека контузия, но въпреки нея отклони топката при центриране от ъглов удар за 2:0. Впоследствие Демирал бе заменен на почивката от младия бранител Матео Ловато, а това в немалка степен се оказа и преломният момент в срещата. Най-вече, защото отбраната на италианския тим вече бе съставена от вътрешния халф Мартен Де Роон, неопитният Ловато и вече измореният Хосе Луис Паломино, а като допълнение по фланговете бяха Дзапакоста и Йоаким Меле, които не са първи избор за съответните позиции.

Снимка: Getty Images

"Червените дяволи" за първи път изоставаха с два гола на почивката при домакинство на ниво Шампионска лига, но започнаха второто полувреме с решителни и атакуващи действия. В 48-ата минута удар на Кристиано бе спасен от Хуан Мусо, но в 53-ата Маркъс Рашфорд стреля точно, покрай вратаря за 1:2. Нападателят вкара във втори пореден мач след завръщането си от контузия в рамото. Попадението бе под номер 300 за 20-кратния шампион на Англия под ръководството на Солскяер.

След няколко пропилени отлични възможности за равенство от домакините, Де Хеа блесна със страхотни спасявания в средата на втората част, последвани от гол на Хари Магуайър в 75-ата минута. Капитанът се разписа с необичаен за възможностите му перфектен удар с едно докосване от движение.

Снимка: Getty Images

Само шест минути по-късно, използвайки страхотната подкрепа на феновете си, "Манчестър Юнайтед" стигна до победен гол чрез най-обичайния заподозрян - Кристиано Роналдо. Португалската суперзвезда вкара след поредно фамозно извисяване във въздуха и превъзходен удар с глава точно в долния десен ъгъл на вратата. Голът е шести за Роналдо през сезона и 137-ми в Шампионска лига, 18 от тях с екипа на "червените дяволи". Носителят на пет златни топки вече е само на пет попадения от общо 800 в своята кариера.

Асистенцията за победното попадение бе на Люк Шоу, докато Бруно Фернандеш подаде за предходните два гола. Португалецът създаде общо осем положения, което е рекорд за футболист на "Манчестър Юнайтед" в Шампионска лига от сезон 2003/04 насам.

Снимка: Getty Images

"Червените дяволи" спечелиха двубой от Шампионска лига, в който изостават с два гола, за трети път, поделяйки това брилянтно постижение с друг английски клуб - "Арсенал". Английският гранд също така регистрира 15-и успех в 21 домакинства на италиански отбори, срещу които няма поражение в шест поредни срещи. Тимът на Солскяер отново пое контрола над Група 6, повеждайки в класирането с шест точки. "Виляреал" и "Аталанта" са втори и трети с по четири точки, а "Йънг Бойс" е последен с една по-малко.

"Аталанта" не успя да запише втори велик триумф в Англия в рамките на година, след като в края на 2020-а спечели на "Анфийлд" срещу "Ливърпул". И все пак тимът на Гасперини за пореден път демонстрира прекрасен футбол, какъвто ще очакват тифозите и в ответния сблъсък с "червените дяволи" след две седмици. За "Манчестър Юнайтед" предстои дерби срещу "Ливърпул" в неделя.