на живо

Държавата отпусна допълнителни 2.3 млн. лв. за джудото

Парите са предвидени за организиране на два турнира в България и за участие на родни спортисти в квалификационни състезания

Правителството одобри отпускането на допълнителни 2.3 млн. лева по бюджета на Министерството на младежта и спорта (ММС) за 2019 г., като средствата ще бъдат насочени към джудото, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Парите са предвидени за организиране на две състезания в България - Европейската купа по джудо от 21 януари до 3 февруари 2020 г. в София, която е и олимпийска квалификация, както и за провеждането на европейско първенство за жени и мъже през април 2022 г.

С част от тези средства ще се подпомогне участието на български състезатели в квалификационни състезания, като целта е набиране на повече точки за ранглистата и участие на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

"Провеждането на първенствата на територията на Република България ще доведе до повишаване на възможностите на българските спортисти за изява на световни и европейски първенства и до повишаване на качеството на дейностите по организация и провеждане на международни първенства, включени в международния спортен календар. По този начин ще се създаде мотивация в деца и млади хора за практикуване на системна тренировъчна и състезателна дейност и ще бъде оказано положителното въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт", се казва още в информацията на пресслужбата.

Бюджетът на федерацията по джудо за тази година е 800 000 лева, като от тях 323 500 са за олимпийска подготовка.

Тагове: