на живо

Ожие спечели съкратеното рали Мексико

Първа победа за французина като пилот на "Тойота"

Reuters

Себастиан Ожие спечели първата си победа като пилот на "Тойота", триумфирайки в съкратеното рали Мексико. Шескратният световен шампион изравни и постижението на своя сънародник Себастиен Льоб с шеста победа в състезанието в Централна Америка.

Организаторите отмениха трите неделни етапа с оглед на наближаващата забрана за пътуване между САЩ и Европа, като по този начин съботните надпревари останаха последни за уикенда. Ожие запази преднината си в класирането и спечели с 27.8 секунди пред световния шампион от миналата година От Тaнак с "Хюндай", докато на трето място финишира Теему Сунинен с "Форд".

"Определено победата е странна", каза Ожие, който изрази на няколко пъти притесненията си от самото провеждане на рали Мексико, когато почти всички спортни мероприятия са отменени заради пандемията от коронавируса.

"Дори не исках да карам, но бях принуден да го направя и в крайна сметка свърших работата си. За мен обаче на първо място трябва да бъде съхраняването на човешкия живот и искрено се надявам да не съм донесъл някаква вреда с мен тук, при приятелите ни от Мексико", добави той.

Ожие води в генералното класиране с осем точки пред Елфин Евънс, а Тиери Нювил е трети с 20 точки пасив. Танак е едва пети.

bTV призовава: останете си вкъщи!