на живо

Пандемията оставя Джокович на върха в тениса и при триумф на Медведев в Мелбърн

Сърбинът няма да загуби лидерската си позиция... засега

Reuters

Покрай драматичните събития с Новак Джокович, депортирането му от Австралия и анулирането на визата му, сметките за световната ранглиста отидоха на заден план. 

Въпреки че беше широкоразпространена информацията, че Даниил Медведев ще измести сърбина от лидерската позиция, ако спечели трофея, това не е точно така... засега. Джокович ще продължи да бъде номер 1 в света и в понеделник (31 януари). 

Снимка: Reuters

Парадоксално е, че косвен "виновник" за това е... коронавирусът, срещу когото носителят на 20 титли от Големия шлем отказва да се ваксинира. 

Джокович със сигурност ще загуби 2000 точки от актива си, тъй като не успя да защити титлата си в Мелбърн. Те обаче ще му бъдат отнети най-рано на 21 февруари. 

Снимка: Reuters

Заради пандемията Откритото първенство на Австралия през 2021 г. се проведе от 8 до 21 февруари. Точките в световната ранглиста се актуализират седмица за седмица. 

Дори Медведев да триумфира на финала, той ще остане на второ място още 3 седмици. 

Снимка: Reuters

Сърбинът засега е заявил участие на турнира в Дубай, който започва точно на 21 февруари. Ако не се появи в друга надпревара преди това, със сигурност поне за 7 дни ще загуби лидерската позиция.