на живо

Пет години без Трифон Иванов (ВИДЕО)

Във Велико Търново отслужиха панихида в памет на железния защитник

Пет години без Трифон Иванов (ВИДЕО)

Във Велико Търново отслужиха панихида в памет на Трифон Иванов. Утре се навършват 5 години от смъртта на железния защитник.

Колеги и приятели на легендарния български футболист коленичиха мълчаливо и оставиха цветя пред паметната плоча на Туньо на входа на стадион "Ивайло" в старата столица.

Трифон Иванов си отиде преждевременно на 13 февруари 2016 година, малко след като бе навършил 50 години.

"Той остави след себе си следа като един невероятен спортист, като една личност, като един приятел, като един човек, който заслужава уважение да го почетем.", каза Бончо Генчев, с който са съотборници на световното първенство в САЩ през 1994 г.

"Остави най-вече нещо, което не всеки във футболните среди оставя - с човешкото си поведение, с общуването си, с разбирането на живота.", добави бившият му треньор Георги Василев.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трифон Иванов ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите футболисти на своя пост - Футболист номер 1 на България за 1996 г., 3-кратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с "Рапид" Виена.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

С националния отбор има 77 мача и 6 гола за "А" националния отбор на България, с който е бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 г. Незабравим ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион "Васил Левски" на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал'98.