на живо

Папазов: Институциите ще ни помогнат да натурализираме американците навреме (ВИДЕО)

Аз съм против съм деленето на българи и чужденци, каза председателят на НБЛ

bTV

Председателят на НБЛ Константин Папазов разказа пред bTV на какъв етап е натурализирането на американците Дариъс Адамс и Джейсън Уошбърн , които треньорът на националния отбор по баскетбол Любомир Минчев включи в групата за европейските квалификации.

„За съжаление доста закъсняхме, но се надявам, че всички институции ще бъдат съпричастни тъй като вече е доста трудно. Преди 7-8 години беше по-лесно за нас, сега по-богатите европейски държави предлагат и финансово обезпечение на тези чужди баскетболисти, за да дойдат да играят в националния отбор. Това при нас е първо невъзможно. Второ аз съм твърдо против винаги да се делят българите и чужденците-те ще играят под един флаг, така че трябва да бъдат при еднакви условия", каза Папазов.

"Всъщност Любо Минчев хареса доста и много от тях отказаха по ред обективни и субективни причини. В последния момент успяхме да се спрем на двама много добри баскетболисти и се надявам, че въпреки че сме закъснели, обединени от идеята, всички институции ще застанат зад нашето желание и ще успеем да влезем в срокове, за да може да получат необходимите документи и регистрация", допълни той.

Според президента на Левски 2014 всички родни баскетболни ръководители носят вина за липсата на точно такива състезатели, от които националният ни отбор има нужда.

"За съжаление в нашия спорт всички ние носим вина за това, че не произвеждаме високи и ниски състезатели и на двете позиции, на които ние имаме общо взето нужда и ако има оправдание за това, че всичките високи отиват във волейбола, това е съвсем нормално, защото там ние сме световна сила, то за ниските играчи отговорността е наша. И се надявам, че във времето ще се появят играчи, за да избегнем помощта на чужди", завърши Папазов.