на живо

Папазов пред bTV: Ще продам акции на феновете, а след това отиваме на турне

Акционерите в "Левски" предприемат турне в България през август

Папазов пред bTV: Ще продам акции на феновете, а след това отиваме на турне

Един от акционерите във футболния "Левски" - Константин Папазов, който притежава 35% от собствеността на клуба, потвърди пред bTV, че предстои да се раздели с част от ценните книги. Те ще бъдат предоставени за продажба на феновете на клуба.

"Коментирали сме тази опция. Тя обаче минава след общото събрание. Направил съм пълни консултации с Тодор Батков (б.а. - бивш собственик на "Левски"), който през 2015 г. е намерил финансиране и така са продадени 3%. Ще се консултирам юридически със специалисти, тъй като едно от нещата, които би създало бъдещи трудности е... 5% са 1 535 000 акции, които, дори да се обособят минимум 100 в един пакет, това са бъдещи 15 000 акционери. Това е нещо, което юридически се опитваме да прецизираме, за да не се създадат бъдещи трудности за събранията. Много е вероятно да има хора, които ще дадат повече от 100 лв., най-вероятно тази цифра няма да бъде достигната. Във всички случаи това е най-големият проблем в тази продажба", заяви Папазов.

Той каза още, че разчита на продажбата на абонаментни карти за сезон 2020/2021, като очаква феновете да закупят 10 000 пропуска.

"Най-важно е максимално да се промотира максимално кампанията за абонаментните карти. Това е най-чистият приход за клуба и нещо, което хората ще получат в замяна, защото картата ти дава право да присъстваш на всички мачове от сезона. Идеята за картата е продиктувана от това, че в продължение на 4 месеца феновете на "Левски" даряваха безвъзмездно, заради голямата си любов. Но във всички случаи, картите са нещо, което феновете закупуват и получават в замяна на клуба. Най-леснодостъпно е финансирането чрез кампанията за картите. След събранието, чисто организационно, единственият проблем, който трябва да ограничим, е числеността на новите акционери", каза Папазов.

Снимка: Lap.bg

"Сините" ще стартират и нова кампания за набиране на средства. През август Папазов и мажоритарният собственик Наско Сираков, ще предприемат турне в страната, за да се срещнат с феновете и да промотират нова инициатива за издаване на идентификационен номер на всеки един от тях срещу заплащане на членски внос.

"През месец август ще обиколим страната, във всеки град, за да можем да направим тази кампания за абонамент "членски внос". Има разработена софтуерна платформа, която е въпрос на дни да бъде окончателно прецезирана. Всеки един фен ще има своя идентификационен номер. Всяко негово присъствие на стадиона, всяко негово присъствие в магазина, участие в инициатива ще бъде запазено като история в базата данни. Смятаме, че това би предизвикало някакъв интерес. Широко се говори в цялата "синя" общност, че хората са официално да има членски внос. Той прозрачно ще отида в касата на клуба и прозрачно ще се правят разходи на тези средства. Тези 3 месеца показаха огромен потенциал. И смятам, че 10 000 души са участвали във финансовото спасение на "Левски". Потенциалът е огромен и, когато обиколим страната, докоснем се до всеки един фен и той осъзнае значимото си присъствие за "Левски", всеки трябва да се чувства съпричастен", каза Папазов.

Той заяви, че е готов да се раздели и с още от акциите си, ако голяма компания изрази готовност да подпомогне финансово отбора. 

Кризата в "Левски" настъпи след приетите промени в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на "Левски" - фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена, получил няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков, на стадион "Георги Аспарухов" се издържат предимно с дарения и продажба на абонаментни карти и билети. "Сините" продължават да трупат дългове, като Сираков обяви на първата си пресконференция като мажоритарен собственик, че сумата е близо 24 млн. лева.