на живо

"Пари Сен Жермен“ – Айфеловата кула на френския футбол (ВИДЕО)

Български тим шокира парижани при първото им участие в европейските турнири

Трудно е да си представим Париж без футболен отбор. Всъщност първият тим в града е основан през далечната 1890 г. под името „Клуб Франсе“. Само че двете световни войни слагат край на успехите на местните тимове.

В края на 60-те години на ХХ век група парижки бизнесмени решават, че е крайно време столицата на Франция да преживее своите футболни успехи. 20 000 жители слагат подписа си под желанието в града да се формира нов клуб. Ги Кресан, Фернан Састр, Пиер-Етиен Гюйо и Анри Патрел внасят документите във Френския футболен съюз. От двата съществуващи отбора – ФК „Пари“ и „Стад Сен Жермен“, се ражда „Пари Сен Жермен“. За официална дата на основаването на тима се смята 12 август 1970 г.

През първия си сезон в професионалния футбол отборът печели промоция в първа дивизия на френското първенство, а през 1972 г. се нарежда 16-ти в елита.

Не липсват обаче и скандали. Кметството на града отказва да финансира тима, тъй като той играе домакинските си мачове извън Париж. Професионалните футболисти остават да се състезават във ФК „Париж“, който запазва мястото в елита, докато „Пари Сен Жермен“ е изпратен в трета дивизия.

Под ръководството на известния дизайнер Даниел Ещер, който тогава е президент на клуба, съперникът на „Лудогорец“ в груповата фаза на Шампионската лига си проправя път обратно към елита. През 1974 г. печели промоция за първия ешалон след победа с 4:2 над „Валенсиен“. Мачът е толкова напрегнат, че техническият директор Жюст Фонтен получава сърдечен удар по време на срещата. ПСЖ се завръща в професионалния футбол в същата година, в която ФК „Париж“ изпада от него.

„Пари Сен Жермен“ доказва във времето, че мястото му е сред най-добрите във Франция. От 1974 г. клубът не е изпадал в по-долна дивизия. Ещер има още една заслуга за имиджа на тима. В този период той създава дизайна на екипите на отбора – такива, каквито ги познаваме и днес: синя фланелка с червена вертикална линия в средата, оградена от бели ивици.

През 1978 г. начело на тима застава Франсис Борели. Новият президент води отбора към триумф и под негово ръководство ПСЖ печели първите си значими трофеи.

1982 г. е паметна за парижани. Само 12 години след създаването си, тимът завоюва Купата на Франция. На финала „Пари Сен Жермен“ побеждава „Сент Етиен“ след изпълнение на дузпи. Трофеят отваря вратите на клуба към европейските турнири.

Първият мач на парижкия тим в първенствата на стария континент е... на стадион „Васил Левски“ в София. Столичният „Локомотив“ посреща ПСЖ в мач от турнира на Носителите на национални купи и побеждава с гол на Миланов в 16-та минута. Реваншът обаче протича по съвсем друг сценарии. 5:1 за ПСЖ на „Парк де Пренс“.

В първото си участие в Европа парижани достигат до 1/4-финал за КНК, като губят мача срещу белгиския „Ватеншайд“ пред 49 575 зрители на собствения си стадион.

Пътят вече е утъпкан и освен основен участник в разпределението на титлата у дома, ПСЖ вече гледа към европейски награди.

Жерар Улие застава начело на клуба през 1985 г. и още в първия си сезон заключва във витрината на парижани и титлата на Франция. Отборът обаче не показва стабилни резултати, предвид финансовите неуредици и конкуренцията в първенството.

Все пак следващото десетилетие носи радост за привържениците на тима. Три купи на Франция и една титла се вписват в статистиката срещу името на „Пари Сен Жермен“, който получава финансова подкрепа от френската телевизи „Канал Плюс“.

Най-големият връх обаче си остава триумфът в надпреварата КНК през 1996 г. На финала парижани побеждават „Рапид“ Виена с 1:0. Името на ПСЖ започва да се нарежда до европейските хегемони.

След възхода идва и падението. Европейските грандове изкушават голяма част от звездите в тима, начело с Юри Джоркаеф, който преминава в „Интер“.

Клубът от Париж се движи в средата на таблицата в началото на новия век. През 2008 г. отборът се спасява от изпадане в по-долна дивизия с победа в последния кръг.

Въпреки лошото представяне, предложение за финансова помощ пристига отвъд океана. Американската фирма „Колони Капитал“ купува отбора, но не успява да даде така нужната финансова инжекция на клуба.

2011 г. се оказва буквално „златна“ за „Пари Сен Жермен“. Катарска компания изкупува акциите на отбора и започва да се грижи за неговото благосъстояние. За президент на тима е назначен Насер Ал-Хелайфи, а още през първия трансферен прозорец са изхарчени повече от 85 млн. евро.

През 2012 г. в отбора пристига Златан Ибрахимович срещу „скромната“ сума от 20 млн. евро. Шведският нападател носи със себе си не само разходи, но и приходи от продажба на фен-артикули.

Обзаведен с нови звезди ПСЖ започва добре познатия си победен ход. Тимът е безапелационен лидер във френското първенство, като печели с лекота и Купата и титлата в страната. В последния си сезон отборът стана шампион на Франция с 31 точки пред втория „Лион“.

Във витрината на тима обаче липсва европейски трофей от доста дълго време. През последните няколко сезона отборът отпада на четвъртфиналите в Шампионска лига. Тази година наследниците на онези 20 000 дали своя глас за основаването на клуба жадуват за нещо повече.

Пътят на тима към титлата обаче минава отново през стадион „Васил Левски“, където в сряда (28 септември) ПСЖ гостува на „Лудогорец“.

Дали символът на Париж, придобил популярност колкото Айфеловата кула в града, ще се справи с ново българско предизвикателство, гледайте от 21:45 ч. пряко по bTV Action. Студиото преди двубоя обещава множество интересни репортажи и ще започне точно в 20:00 ч.