на живо

Пари, влияние, провокации - тайните процеси в агитката на „Левски” (ВИДЕО)

Две от фракциите са във война след свастиката на дербито с ЦСКА

Lap.bg

Издигането на свастика от фенове на „Левски” по време на дербито с ЦСКА (0:3) в събота причини на клуба глоба в размер на 19 000 лв. И извади на повърхността смущаващи процеси, които протичат в на пръв поглед сплотената „синя” агитка.

Вече няколко години тлее тежък конфликт между двете най-влиятелни фракции – „София Запад” и „Южна дивизия”. Първата обединява крайните ултраси, чийто дом е сектор „Б”. А във втората са привърженици с умерен профил, които не са съгласни с определени практики и тенденции. След серия сблъсъци, включително и физически, членовете на „Дивизията” най-напред спряха да посещават мачовете, а от известно време се прегрупираха в сектор „А”.

Снимка: Lap.bg

Именно в централната трибуна на „Васил Левски” бе издигната въпросната свастика. Това доведе до напрежение и юмручни схватки със стюардите от охранителната фирма, която всъщност принадлежи на централната организация - Националния клуб на привържениците (НКП).

От „Южна дивизия” разпространиха снимка на двамата хулигани, издигнали нацисткия символ. Посланието бе, че те са приближени до „София Запад” и са били пратени „на мисия”, за да дискредитират фракцията в очите на „синята” общност.

Снимка: Lap.bg

Така „Левски” загуби два пъти в един ден. Най-напред с 0:3 от ЦСКА. И след това сплотеността на своите фенове.

Заради скандала председателят на НКП Степан Хиндлиян подаде оставка. В интервю пред bTV той обяви, че „Южна дивизия” е анархистична структура, която отказва да се подчинява на общи правила. 

„Не успях да убедя повечето фенове, че в този труден момент трябва да сме заедно. С „Южна дивизия” са водени хиляди разговори, правени са компромиси, но нещата се случват по един и същи сценарий. Отделни техни солови акции са водели до тежки негативни последици, но те се криеха зад голямата организация НКП. Онзи ден се изпокарахме кръчмарски, селски, грозно на стадиона. Те не искат стюарди, не искат правила. Бяхме силни през 90-те и правехме каквото си искаме, но това време остана в миналия век”, категоричен е Хиндлиян.

Снимка: Lap.bg

Той е твърдо убеден, че издигането на свастиката не е дирижирано от „София Запад”. „Провокация е най-удобната теза. Отговорността я поемам аз с подаването на оставка. Защо едната фракция да компрометира другата? Помните ли мача с „Ботев” Пловдив? 30 човека от „Дивизията” влязоха в „А” сектор и веднага започнаха да се замерят с факли с феновете на съперника. Но техните действия не бяха уловени от охранителните камери на полицията и вече разсъждавам конспиративно. „Южна дивизия” е единствената фракция в България, създадена от само един човек. Който преди учредяването й не е стъпвал в сектор „Б”.”

Хиндлиян твърди, че не е разговарял с човека, издигнал забранения символ. Но намекна, че неговата съдба не е била никак приятна. „Предпочитам да не разказвам тези неща пред камера. Има си механизми, по които се случват нещата в агитките, и искам да ги спестя. Мисля, че ме разбирате.”

Пред нашата камера застана и представител на „Южна дивизия”. Адриян Петров е непоколебим в тезата си, че свастиката е била очевадна провокация и нареждане срещу организацията. „Всичко е заради различията, които имаме с НКП за развитието на сектор „Б”. При нас идваха стюарди и ни подпитваха в коя минута ще правим хореография. Двама души от сектор „Б” дойдоха в „А” и показа пречупения кръст за 5-10 секунди, колкото да се направят снимки. Приближени са до „София Запад”. Разбрахме го от разговори с други фенове.

Целта е да бъдем дискредитирани пред „синята” общност, защото редовите фенове имат положително мнение за нашата организация като поведение и начин на подкрепа. Искат да ни изкарат лумпени и идиоти.”

Петров обяви, че целта пред „Южна дивизия” е сектор „Б” да бъде чист, независим и самофинансиращ се. „Стигне ли се дотам фенове да имат договори за охрана, за видеонаблюдение, за реклама - лепва се петно, че всички сме платени и нещата се опорочават. Един сектор може да се самоиздържа чрез артикули. Нужна е централна организация, но не в сегашния й вид. На хората се обяснява, че трябва да си купят карта, за да получат билет за гостувания.”

Снимка: Lap.bg

Според Петров много добре се знае кой е създал „Южна дивизия”. „Това е Васко. Фен, по-възрастен от нас. Какво общо има в кой сектор е ходил? Обединение може да има, но е необходима кардинална промяна в политиката на НКП.”