на живо

Франция готви "най-голямата олимпийска церемония в историята"

Париж 2024 ще наруши традицията

Reuters

Церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. ще се проведе на река Сена, съобщиха организаторите.

Така се слага край на дългогодишната традиция Игрите да се откриват на стадион в присъствието на атлети и официални лица.

Снимка: Reuters

Повече от 160 лодки с атлети и официални лица от над 200 страни ще плават близо 6 км между мостовете Понт д'Остерлиц и Понт д'Йена в централен Париж, като закриващата церемония ще се проведе на Трокадеро – простор от градини и фонтани, с изглед към Айфеловата кула.

"Днес е исторически момент. Има много емоции, много ентусиазъм. Откриващата церемония е най-големият маркер", каза Тони Естанге, трикратен олимпийски шампион на кану, който е президент на Организационния комитет на Париж 2024.

Снимка: Reuters

Организаторите очакват 600 000 зрители за това, което окачествиха като "най-голямата олимпийска церемония в историята". Част от публиката ще бъде разпръсната край бреговете на Сена в билетни трибуни, докато останалите ще участват безплатно.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пласира идеята за церемония на Сена през юли, независимо от опасенията относно сигурността на подобно огромно събитие, преминаващо през много известни части на емблематичния градски пейзаж на Париж. Официални лица, отговарящи за безопасността, бяха поискали ограничение от 250 000 души, докато организаторите от градската управа на Париж първоначално настояваха за 2 млн. души.