на живо

Парма се завърна в професионалния футбол (ВИДЕО)

"Дуковете" спечелиха промоция за Лега Про

Getty Images

Двукратният носител на купата на УЕФА Парма спечели промоция за третото ниво на футбола в Италия.

Миналата година клубът беше изхвърлен от професионалния футбол заради обявен фалит, а сега отново се изкачи при професионалистите след победа с 2:1 срещу Делта Калчо Ровиго.
"Изживяваме невероятни емоции. Изпращаме послание за нашето завръщане. Надяваме се, че това е само началото на едно велико пътуване, което ще ни върне там, където принадлежим", заяви Алесандро Лукарели, капитан на Парма.

Снимка: Getty Images

Миналия юни стана ясно, че клубът има дългове на стойност над 200 милиона евро. Парма се възроди чрез новата си регистрация Парма Калчо 1913 и започна от най-високото ниво на аматьорския футбол в Италия - Серия Д.

Отборът, воден от треньора Луиджи Аполони, спечели 85 точки от 35 мача и постави рекорд за четвърта дивизия с 25 победи и 10 равенства.

"Наслаждаваме се на една необикновена серия. Нека се насладим на победата. Тя е само първата за нас. Надяваме се през следващата година да празнуваме подобен успех", заяви клубният президент на Парма - Невио Скала, който е бивш старши треньор на първия отбор.
Парма спечели купата на УЕФА през 1995 и 1999 година, купата на носителите на национални купи през 1993 година, както и купата на Италия през 1992, 1999 и 2002 година.

Христо Стоичков игра за кратко в Парма през 1995 и 1996 година.

Снимка: Getty Images