на живо

"Партизан" и властта, епизод 2: Красавицата и ултрасите (ВИДЕО)

Каква е връзката между бившия държавен секретар на МВР и феновете, които чакат своите присъди?

Феновете на "Партизан" продължават да бъдат основна тема на сръбските медии. При това от близо година. През февруари 2021 г. двама от тарторите на ултрас групата "Принципи" - Велко Беливук, по прякор Веля Неволя, и Марко Милкович, бяха арестувани, а след това обвинени в убийства, мъчения и отвличания. 

В едно от изслушванията страшният Беливук разкри за връзки и контакти с фигури от властта, в това число с президента Александър Вучич и министъра на вътрешните работи Александър Вулин. Преди седмица на "сцената" се появи и нова фигура - Дияна Хъркалович. 

34-годишната красавица има впечатляваща биография. През 2014 г., когато е само на 27 години, тя започва работа в Министерство на вътрешните работи на Сърбия. Само 3 години по-късно тя става държавен секретар на МВР. 

Израстването на красавицата в йерархията наистина е впечатляващо и продължава до 2019 г. Тогава тя изненадващо напуска системата. Името ѝ обаче се появява в медиите в края на 2020 г., когато избухва скандалът с подслушване на президента Вучич и членове от семейството му. Според Съвета за национална сигурност, телефонни разговори на държавния глава са били слушани неправомерно 1572 пъти, а Хъркалович е сред разпитваните за това престъпление. 

В този момент красивата сръбкиня избягва медиите и предпочита да се фокусира върху образованието си. Тя става доктор по психология и започва да обръща повече внимание на външния си вид. Профилът ѝ в социалните мрежи става истински хит, а в него Хъркалович не пести снимки и цитати от Чарлс Буковски.

На 16 ноември 2021 г. сръбкинята беше арестувана след полицейска акция в луксозния ѝ апартамент в Белград. Подозренията са, че тя има връзка с 3 убийства, извършени от въпросната организирана престъпна група, подвизаваща се на трибуните и подкрепяща "Партизан". Става дума за ликвидациите на Владимир Попович (по прякор Влада Поп), Драгослав Милорадович и адвокат Миша Огнянович. И трите са извършени през 2018 г., като се смята, че жертвите са близки на Лука Бойович - част от Земунския клан и сочен за извършител и организатор на няколко знакови убийства в началото на ХХ век. В момента той излежава присъда в испански затвор, като трябва да излезе на свобода до 2030 г.

Каква е връзката на Хъркалович с "Партизан" и феновете му?

Оказва се, че бившата служителка на сръбското МВР е почитателка на отбора. За това свидетелства видео от преди десетина години. На него тя е с руса коса и казва "Част съм от най-силната фракция на "Гробарите".

Според прокуратурата, именно Хъркалович е прикривала част от престъпленията на Веля Неволя и приближените му. 

Медиите в Сърбия пък цитират свои източници от затвора, които твърдят, че Беливук и Милкович са били доста разстроени, когато разбрали, че Дияна трябва да разкаже своята версия за престъпленията. "Ако Дикси проговори, загубени сме?", заявил Беливук, според информациите. 

В същото време, Хъркалович продължава да трупа последователи в социалните мрежи. От началото на криминалната сага, те са се удвоили и в момента са близо 25 000. Повечето от съобщенията след арестуването ѝ са от фенове на "Партизан", които ѝ пожелават сила и смелост. 

Как ще ги използва "Дикси"? Предстои да видим.