на живо

Рестарт на Първа лига: Нова действителност

84 дни по-късно отново е време за футбол

Lap.bg

Футболното първенство се подновява точно 84 дни след обявяването на извънредното положение в България. Пандемията от COVID-19 промени действителността във всички аспекти на живота, а вече е време да видим как точно ще се отрази на родния футбол. Като за начало - фенове по трибуните ще има, но е разрешено местата да са заети само до 30% от пълния капацитет на стадиона.

Първоначално дори това не бе позволено, но след обединение на феновете на няколко клуба и писмо до властите, здравният министър Кирил Ананиев промени заповедта си.

Снимка: Lap.bg

Клубовете са длъжни да следват строги мерки при допускането и настаняването на запалянковците, като феновете трябва да стоят през две седалки, а където има сектори за провостоящи, разстоянието между привържениците се очаква да бъде не по-малко от 1,5 м.

Сезон 2019/20 се възобновява с два мача днес. "Локомотив" Пловдив приема "Етър", а "Левски" е домакин на "Лудогорец".

Форматът на първенството няма да бъде изпълнен докрай. Ще бъдат изиграни оставащите два кръга от редовния сезон, но вместо 10, плейофите ще са 5.

Осемкратният шампион "Лудогорец" е лидер с 9 точки преднина и мач по-малко пред тимовете на "Левски", "Локомотив" Пловдив и ЦСКА, които заемат втората позиция.  

Интересно ще бъде да видим как ще изглеждат отборите след паузата от три месеца. Повечето тимове направиха по една контролна среща, но според треньорите времето за подготовка преди рестарта не е било достатъчно и са възможни повече контузии.

Снимка: Lap.bg

Между кръговете от шампионата ще бъдат изиграни полуфиналите и финала за Купата на България, а следващият сезон ще започне почти веднага след края на настоящия.

Финансовата криза вследствие на коронавируса принуди част от отборите да намалят заплатите на своите футболисти, а имаше и тимове, които се разделиха с по няколко играчи.

Отбори като "Лудогорец", "Дунав" и "Етър" пък получиха държавна помощ по системата "60/40".