на живо

Първата криза при Лапорта

Вицепрезидентът на "Барселона" по финансовите въпроси се оттегли

Първа криза в "Барселона" след завръщането на Жоан Лапорта начело! Каталунският гранд остана без вицепрезидент по финансовите въпроси, след като Жауме Жиро се оттегли.

Адвокатът - бивш изпълнителен директор на Fundacio Caixabank, е вложил солидна сума в новия борд, оглавяван от Лапорта. До раздялата обаче се стига именно заради разногласия между двамата. Според медиите в Каталуния, Жиро напуска, тъй като е разочарован, че не е бил избран за новия финансов директор.

Същевременно Лапорта ще встъпи в длъжност официално чак когато внесе 15% от бюджета на "Барселона". Сумата се равнява на около 125 млн. евро. Сега новият президент ще трябва да си търси финансов специалист, за да стабилизират клуба, чиито дългове са в размер на внушителните близо 1,2 млрд. евро.

Лапорта спечели президентските избори в "Барселона" преди седмица. Той събра 54,28% от вота на имащите право на глас "сосиос". За него гласуваха 30 184 души. На второ място бе Виктор Фонт с 29,99%, а трети се нареди Антони Фрейша с 8,58%.

Лапорта се завърна в "Барселона" малко повече от десетилетие след първия си мандат в каталунския гранд - в периода 2003-2010 г. Бизнесменът бе смятан за фаворит още преди изборите, тъй като феновете вярват, че ще убеди футболната звезда и лице на клуба - Лионел Меси, да остане. В своята кампания Лапорта акцентираше именно върху възможностите си да задържи 6-кратния носител на "Златната топка" на "Камп Ноу".