на живо

Първата в Африка (ВИДЕО)

Салима Мукансанга е първата жена-рефер в турнира за Купата на Африканските нации

Първата в Африка (ВИДЕО)

Древен Египет. Хиляди години назад във времето цивилизацията, оставила след себе си иновации, неразгадани и до днес, е била известна и с друго - равноправието между половете.

Жените са имали право на имущество, да работят, дори да се развеждат, ако спрат да обичат съпрузите си и са били еднакво уважавани. Затова за Мохамед Салах и компания едва ли е било изненада, когато са видели, че жена ще свири важен мач от Купата на африканските нации.

Салима Мукансанга се превърна в първата жена главен рефер в турнира. Родената в Руанда съдийка следеше за спазването на правилата по време на сблъсъка от груповата фаза на 33-ото издание на турнира между Гвинея и Зимбабве (1:2). 

"Тук сме, не защото ни правят услуга. тук сме не заради шанс. Тук сме, защото го заслужаваме! У дома много хора казват "Жените не могат да работят със същото темпо и да тичат със същата скорост". Да, не можем да сме мъже, но можем да направим всичко по силите си да сме добри, колкото тях. ", заяви Мукансанга. 

За нея това не е първи важен турнир, на който съдийства. 33-годишната африканка имаше наряд и за олимпийските игри в Токио през 2021 г., както и за световното първенство по футбол за жени през 2019 г. 

В Африка се гордеят със Салима и съзнават колко важен е този ход за целия континент. 

"Знаем, че за жените е много по-трудно и трябва да се справят със сериозни пречки. Тя заслужава голямо признание. В момента можем да работим само със Салима, но всяко младо момиче в Африка, което обича футбола, може да следва нейния пример", хвали я Еди Малет - съдийски отговорник на Африканската федерация по футбол. 

Дали на госпожа Мукансанга ще бъде поверен някой мач от елиминациите на Купата на африканските нации? Отговорът пряко по RING, където ще бъдат излъчени най-интересните сблъсъци от турнира. Стартът на осминафиналите е утре (23 януари).