на живо

Първенствата без ограничения за чужденци - какво показват цифрите?

В елита на Португалия има отбор с 33 играчи, само четирима от които местни

От днес клубовете в Първа лига могат да картотекират неограничен брой чужденци извън Европейския съюз (ЕС). Решението, взето на тайно заседание на Изпълкома към Българския футболен съюз (БФС), изненада футболната общественост.

Така България вече е сред малкото страни в Европа и втората на Балканите след Хърватия, която премахва всички ограничения за чуждестранни футболисти. Това идва на фона на безпрецедентна криза в националния отбор, който не се е класирал на голям форум от 2004 г.

Освен Хърватия, в официалното си съобщение, БФС дава за пример още три европейски държави - Германия, Португалия и Унгария, като посочва, че промяната на правилата е инициирана от самите клубове, а решението - взето в техен интерес и стратегически обосновано.

Докато в Хърватия доскоро бяха разрешени максимум шестима чужденци в групата за двубой от местния шампионат, от миналата година ограниченията отпаднаха. Решението на местната федерация доведе до невиждан ръст на броя чуждестранни играчи и той вече е 116 - 40.6% от общия - 286. Рекордьори са "Шибеник", половината от чийто състав е чуждестранен (16/32), "Риека" с 15 от 25, "Горица" и "Истра" с по 14 в група от съответно 26 и 27 футболисти.

В германската Първа Бундеслига 272 от 503 играчи са чужденци - 54%. Най-голяма е бройката им в "Байер" Леверкузен и "Айнтрахт" Франкфурт - 20 от общо съответно 27 и 32 футболисти. В "Лайпциг" чуждестранните играчи са 19 от общо 26.

В португалската Примейра лига, най-интересните двубои от които можете да гледате в ефира на RING, чужденците са 303 - близо 62% от общо 492 футболисти. Любопитен е случаят с "Портимонензе", разполагащ с най-широкия състав - 33 играчи, но само четирима от тях са португалци. 22 от 29-е футболисти на "Ароука" са чужденци, а с по 19 са "Бенфика" и "Жил Висенте" от общо съответно 26 и 27 играчи.

В елита на Унгария има 162 чужденци - около 45% от общия брой играчи - 340. С най-много е шампионът "Ференцварош" - 24 от 32, следван от "Мезьокьовешд" на Антонио Вутов с 20 от 31 и "Уйпещ" с 19 от 28.

Досега елитните клубове у нас можеха да картотекират неограничен брой футболисти от Европейския съюз (ЕС), но само петима с паспорти извън общността. Остава да важи единствено регулацията за 20 свободни квоти за играчи, които не са се развили като юноши в България. Така на практика още от тази седмица отборите могат да ползват 20 чужденци извън Европейския съюз, ако са налични.

Към настоящия момент в Първа лига има 121 чужденци от общо 345 играчи, което се равнява на 35%. С най-малко българи в състава си са борещите се за титлата "Лудогорец" и ЦСКА - съответно 7 от 24 и 8 от 26. Данните от страните без ограничения за броя чужденци показват, че тенденцията е процентът да се увеличава. Колко - предстои да разберем!