на живо

Първият и стотният гол на Меси в гръцки врати (ВИДЕО)

Само 7 от противниците на "Барса" в Европа са опазвали сухи мрежите си от аржентинеца

Getty Images

Лионел Меси влезе в Клуб 100 на Шампионската лига! С попадението си във вратата на "Олимпиакос" вчера (18 октомври), аржентинецът закова мечтаната цифра след 122 мача в турнира.

Всъщност 10-ката на "Барселона" е автор на любопитен парадокс. Първият му гол в надпреварата, също като юбилейният му, е отбелязан във вратата на гръцки отбор. Меси открива головата си сметка на 2 ноември 2005 г. срещу "Панатинайкос". Той бележи третото попадение за успеха с 5:0. Това е петият му мач в турнира. За първи път Меси е в групата на "Барса" за гостуването на "Милан" през 2004 г., а чува химна на турнира като част от стартовата 11-ка при гостуването на "Шахтьор" Донецк на 12 декември същата година.

Меси е бележил във вратите на 37 тима. Само 7 от съперниците му в европейските клубни турнири са се измъквали без гол след участие на аржентинеца. Любопитното в случая е, че никога не е вкарвал на "Атлетико" Мадрид в Шампионска лига, докато в Примера дивисион топката е преминавала голлинията след негово докосване 27 пъти.

"Най-потърпевш" от головата жажда на Меси е "Арсенал". Аржентинецът е успявал да порази вратата на английския тим цели 9 пъти - през 2010 г. вкарва 4 гола в един мач, през 2011 още 2, а през миналия сезон успя да запише цели 3 попадения на осминафиналите в Шампионска лига. 

В класацията на любимите съперници на аржентинеца следват "Милан" и "Селтик" (8 отбелязани гола), "Байер" Леверкузен (7 гола), "Аякс" и "Манчестър Сити" (6 гола).

Най-често футболистът на "Барса" бележи със силния си ляв крак (75 гола), с десния попаденията са 14, а с глава, което е нетипично за нисичкия аржентинец, са 11.Така вкара и във вратата на "Манчестър Юнайтед" на финала на Шампионската лига през 2009 г.

34 пъти Меси е вкравал по 1 гол в срещата, а 21 пъти по 2. Със сигурност аржентинецът ще помни и мача на "Барса" срещу "Байер" Леверкузен през 2012 г., когато отбеляза рекордните за него 5 попадения в един мач. Сезонът 2011/2012 е и най-резултатния за футболиста, която тогава вкарва цели 14 пъти.

Меси се вихри пред вратата на съперника най-често в края на първото полувреме. Ако трябва да сме точни до минута, той е отбелязал четири от стоте си гола в 38-та минута и още толкова в 42-та.

"Вечният враг" на аржентинеца - нападателят на "Реал" Мадрид Кристиано Роналдо е единственият, който го превъзхожда в голмайсторската класация със своите 110 попадения. Само че португалецът вкара юбилейното си попадение едва в 143-ия си мач.