на живо

Първият скандал на Лапорта: "Звънни ми, когато станеш на 18 години!"

Близки до новия президент на "Барселона" заявиха, че дамата е на 30 години, а думите му са извадени от контекста

Reuters

Жоан Лапорта спечели за втори път в живота си изборите за президент на испанския клуб "Барселона"! Той ръководеше каталунците в периода 2003-2010 г., ще го направи и сега, когато Лионел Меси и компания са в криза - финансова и футболна. 

По време на първия си президентски период, Лапорта не предизвика нито един скандал. Дори напротив - през 2009 г. "Барса" се превърна в първия отбор, прибрал във витрината си цели 6 трофея!

Снимка: Reuters

Вторият период на бизнесмена обаче започва с обвинение за... сексуален тормоз. Част от испанските спортни блогъри разпространиха клип, в който новият президент на каталунците се снима с почитатели. След кадър с една от фенките пред "Камп Ноу", Лапорта се обръща и ѝ казва: "Звънни ми, когато станеш на 18 години".

От екипа на новия президент веднага излязоха с опровержение. Според Елена Форд, която беше част от организацията на предизборната кампания, става дума за безобидна шега.

Жената на видеото, към която е насочена репликата на Лапорта, е "на около 30 години" и се казва Марта. В социалните мрежи тя написа:

"Той се пошегува с леля ми, защото тя винаги ме нарича "моето момиче". Да живее "Барса"!"

Според Форд въпросната леля е казала: "Ела да се снимаш с моето момиче. Може ли да ѝ намериш работа в екипа си?". На това Лапорта е отговорил: "Звънни ми, когато станеш на 18 години".

В извънредните избори за президент на "Барселона" той събра 54,28% от гласовете и изпревари Виктор Фонт (29,99%) и Антони Фрейша (8,58%). 

Най-належащият проблем пред Лапорта е справянето с тежката финансова криза в тима и дълговете, които надхвърлиха 1 млрд. евро, както и задържането в тима на Лионел Меси, чийто договор изтича в края на сезона.