на живо

Пътят към Евро 2020: А сега накъде?

България загуби първото място в групата в Лигата на нациите, но все още има шанс за класиране през надпреварата

Lap.bg

Участието на България в най-новия турнир на УЕФА - Лигата на нациите, приключи... за сега! "Лъвовете" на Петър Хубчев останаха на второ място в своята група в трета дивизия на надпреварата. Те завършиха с 3 победи, 2 равенства и 1 загуба, отстъпвайки на 2 точки от победителя в четворката Норвегия. 

Това означава, че за момента България няма да участва в разпределението за четирите квоти за европейското първенство през 2020 г. Това обаче може да се промени! Как?

За националните отбори предстоят познатите ни квалификации за първенството на Стария континент. Те ще се проведат от март до ноември 2019 г. Жребият за разпределението на групите е на 2 декември 2018 г.

Заради спечелените точки от Лигата на нациите, България ще бъде в трета урна. 55 отбора ще бъдат разпределени в 10 групи (5 групи по 5 отбора и 5 групи по 6 отбора), а за европейското се класират тимовете на първите 2 места. 

Снимка: Lap.bg

Другите 4 квоти ще бъдат раздадени след плейофите в Лигата на нациите, които ще се проведат през март 2020 г. В тях ще участват четирите отбора с най-добри показатели от всяка дивизия, които не са успели да си осигурят място през обичайните квалификации.

Предвид че чрез пресявките за Евро 2020 ще се класират голяма част от отборите, които трябва да играят на тези плейофи, техните места ще бъдат заети от тимове в по-долните дивизии, сред които е и България. 

Тъй като "лъвовете" не успяха да са първи в своята група, то те няма да имат предимството да играят с тимове от по-долни дивизии, а само с по-силни съперници. Ако в някоя от дивизиите не могат да се съберат четири отбора, то мястото запълва тим от по-долна дивизия.

Дали обаче мечтаното класиране ще се случи, ще стане ясно след година и половина. До тогава най-сигурният път на България към европейското първенство е през квалификациите, а сметките идват след изиграването на всички мачове!