на живо

Павел Колев: Дарението не е лошо нещо, ако няма условия (ВИДЕО)

"Положението в "Левски" е час за час", заяви изпълнителният директор на "сините"

Lap.bg

Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев, заяви, че евентуалното отказване от дарените на клуба 500 000 лв. от фирмата на депутата Делян Пеевски, ще бъде обсъждано утре (20 май) на заседание на Управителния съвет на клуба.

Парите бяха предоставени на "сините" днес, но от организацията на феновете и собственик на 10% от акциите на "Левски" - Тръст "Синя България", призоваха те да бъдат върнати или предоставени на друга благотворителна кауза.

"Дарението вече е в нашата сметка, така че от тази гледна точка - дали е прието или не, е излишно да се коментира. Утре имаме заседание на Управителния съвет и наред с много други злободневни теми, които ще обсъждаме, ще обсъдим и тази тема. По устава на "Левски" с подобни суми няма как да оперира изпълнителният директор без съгласие. Най-големият дарител са феновете на "Левски". Мисля, че това го разбраха по целия свят. Едноличен, физически дарител не е толкова важно кой е. Технически е възможно да се върне дарение, но аз не виждам повод да го коментираме. Предвид активността на феновете, би трябвало да можем да се справим и без тези пари" заяви Колев и добави:

"Дарението, само по себе си, не е нещо лошо, тогава, когато идва без условия и е направено с идеята да помогне на клуба. Казус не виждам. Казус може да възникне от гледна точка на това, че биха могли да се търсят политически зависимости, когато даренията идват с политическа цел, а не като желание да се помогне искрено. На този етап нямам такива индикации"

Той уточни, че не е имал контакти със самия Делян Пеевски, а само с управителя на фирмата.

"Левски" е в тежко финансово положение от началото на 2020 г., като се издържа предимно с дарения и продажба на билети и артикули. 

Затрудненията настъпиха, след като бяха приети промените в Закона за хазарта, които се отразиха на основния спонсор - фирма за лотарийни игри, собственост на Васил Божков.

Колев уточни, че, въпреки голямата активност на привържениците в последите дни, кубът продължава да е в лошо финансово състояние.

"Основното решение, което трябва да вземем утре е как да разпределим оскъдните средства, с които разполагаме в касата, така че да покрием текущите плащания, които трябва да правим до края на месеца. Ситуацията е час за час. Колко време има? Това е трудно да кажа. За сега оцеляваме, справяме се добре. Активността на феновете ни помогна изключително много. Щяхме да сме в съвсем различна ситуация. Най-вероятно нямаше да говоря пред вас в момента, ако бяхме в ситуацията отпреди две седмици. Аз бих призовал хората да мислят рационално, освен със сърце, за съдбата на "Левски" и да продължават да помагат колкото могат. Реално в момента други средства няма как да набираме. Икономическата ситуация не е розова, но се надявам повече хора да помогнат на "Левски". Водим разговори с фирми, които да помагат, но тези неща стават бавно.", заяви Колев.

Той разкри, че клубът е изплатил част от дължимите възнаграждения на футболистите, но те все още могат да разтрогнат с "Левски", ако поискат, тъй като "сините" им дължат повече от две заплати.

Снимка: Lap.bg

"Платихме част от заплатите благодарение на феновете. Взехме глътка въздух. Футболистите тренират с огромно желание. Все още имат право футболистите да разтрогнат договорите си, но за момента няма такива индикации. Не сме имали разговори за разтрогване на договорите на играчите. Не сме водили разговори с футболистите с изтичащи договори", заяви той.

Финансовият благодетел на тима Васил Божков обяви преди часове, че утре (20 май) ще направи предложени за мажоритарния пакет акции в своята "Фейсбук" страница. 

В монета ценните книжа се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собствеността им е неясна. Те бяха джиросани от фактическия им собственик Георги Попов - приближен до Васил Божков, на министър-председателя Бойко Борисов. Той обаче отказа да ги приеме и заяви, че не се чувства собственик и няма намерение да оперира с тях. Въпроси за собствеността повдигнаха и редица юристи, сред които и Огнян Герджиков, като определиха, че джиросването не е направено по установения ред.

Снимка: Lap.bg

Колев заяви, че не знае какво ще бъде предложението на Божков.

"Нямам информация какво ще обяви утре Васил Божков. Последните няколко дни нямам връзка с него. Наско Сираков е загрижен за бъдещето на "Левски". Това е нормално", заяви той.

Голмайстор номер 1 в историята на тима - Наско Сираков, предложи да вземе акциите на клуба от Попов.

Въпросът със смяната на собствеността възникна, след като феновете изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което поискаха клубът да бъде кредитиран. От своя страна премиерът отговори, че държавата би помогнала, ако се смени собственикът.