на живо

Павел Колев: "Левски" беше на месец-два от прекратяване на дейност

Утре ще се проведе Общото събрание на клуба

Lap.bg

В сряда, 6 март, ще се проведе Общо събрание на "Левски", на което се очаква да бъде обявена смяната на собствеността, да бъде избран нов Надзорен съвет и утвърден Управителен съвет. 

Според думите на новия изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев в интервю за "24 часа", клубът е бил в много тежко положение, преди да бъде "спасен" в последния момент.

"Истината е, че в последните два месеца основно се гасят пожари и се реагираше на ситуации, които бяха заложени като сценарий, много преди да дойдем в клуба", каза Колев без да крие, че когато за първи път се запознал с исканите от него документи, е останал с впечатлението, че до 1-2 месеца клубът е щял да прекрати дейността си.

"Точната дума е спаси. Защото клубът първо трябва да бъде спасен, а едва след това да се пристъпи към оздравяване. Истината - от това, което аз бях видял по документите, преди изобщо да седна на разговор с Божков, е, че "Левски" беше фалирал."

Снимка: Lap.bg

"Може би беше въпрос на един-два месеца тотално да прекрати дейността си. Положението беше критично. Сега нещата стоят малко по-добре, може би доста по-добре, но има още много работа да се върши", заяви Колев пред "24 часа".

"Разговаряхме със Спас Русев около четири месеца и в края на ноември бяхме постигнали принципно съгласие аз да стана изпълнителен директор на "Левски", тогава изтече и информацията. Но имаше едно много важно условие това да се случи и той пое ангажимент да го направи - аз да получа един определен набор документи. Счетоводен баланс, списък с кредитори, приходи и разходи..."

"Междувременно се случиха други неща - дойде писмо от УЕФА, че "Левски" е глобен за нарушаване на финансовия феърплей и на практика е наказан, макар и с някои условности, да не играе един сезон в евротурнирите. Нещо, което аз не знаех до този момент, въпреки че това е процес, който е вървял месеци наред."

"Аз не бях информиран, разбрах го благодарение на това, че работех в БФС и видях писмото, когато пристигна. Така че това също беше нещо, което малко ме разочарова. На 3 януари - това е точната дата - получих документите. Горе-долу четири месеца, след като ги поисках."

Снимка: Lap.bg

"След като ги прегледах, отказах на Спас Русев. Буквално няколко дни след това ми се обадиха от офиса на Васил Божков. Поканиха ме на среща, без да ми обясняват за какво става въпрос, и аз приех. На самата среща ми беше предложено да стана изпълнителен директор на "Левски". От самия Васил Божков. При условие, че той стане собственик."

"Аз приех. Почти без да задавам въпроси, разбрахме се само за някои основни неща. Това беше, не е имало някаква тайна", каза още Павел Колев.