на живо

Павел Колев пред bTV: Над 80% е шансът да играем финална четворка в нашата лига

България се изкачва с една урна в жребия за евроквалификациите, разкри заместник изпълнителният директор на БФС

Павел Колев пред bTV: Над 80% е шансът да играем финална четворка в нашата лига

Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев даде специално интервю за bTV. В него той се изказа ласкаво за турнира Лигата на нациите и оцени високо представянето на футболните ни национали.

Колев разкри, че "лъвовете" имат над 80% шанс все пак да участват във финалната четворка на своята лига. Стана ясно също, че заради добрите резултати, България се изкачва с една урна в предстоящия жребий за евроквалификациите, който ще бъде изтеглен в Дъблин на 2 декември.

"Най-хубавото, ако можем да търсим нещо хубаво в това, че не спечелихме групата, пряко последствие от класирането в група "С", е, че в предстоящия жребий за европейските квалификации, в Дъблин на 2 декември, България се изкачва с една урна нагоре - в трета. На практика означава, че ще имаме само два тежки съперника, от тези, които са по-силни, от първа и втора урна. Ние сме в трета и от тази урна съперник не може да ни се падне. Остават четвърта, пета и шеста, от които ще изтеглим по-леки отбори, поне на теория. Това се дължи на доброто представяне в Лигата на нациите.", разясни Колев.

"Конкретно за Лигата на нациите, това което следва е, че четирите победители от четирите групи в нашата лига би трябвало да играят финална четворка - полуфинали и финал - и да излъчат победител от тази лига, който ще се класира директно на европейското първенство през 2020 г."

Снимка: Lap.bg

"Обаче тези плейофи са предвидени за пролетта на 2020 г., непосредствено преди финалите на самото европейско първенство, и всъщност в тях ще играят само отборите, които не са се класирали за европейското през квалификациите, започващи през март догодина. Ние трябва да изчакаме целия цикъл от квалификации за европейското първенство и ако в тези квалификации един измежду победителите в групите от нашата лига - Норвегия, Финландия, Израел и четвърти отбор, се класира през квалификациите, тогава ние отиваме да играем финална четворка в Лига на нациите. Също така е възможно ние да се качим и да играем като първи отбор в нашата лига, ако до 7 отбора се класират за европейското първенство от квалификациите. Тези 7 отбора трябва да са пред нас в ранглистата. На практика е доста възможно. Може би е над 80% шансът България да играе финална четворка - полуфинал и финал, в нашата лига."

"Този турнир е изключително успешен за държави като България. Самият селекционер Хубчев вчера подчерта, че възможност за уреждане на такива приятелски мачове на такова ниво, с такава организация и такива силни съперници на практика няма... Турнирът дава и още една възможност, допълнителна, да влезем сред финалистите на европейското през 2020 г.", коментира заместник изпълнителният директор на БФС.

Колев сподели и мнението си за представянето на селекцията на Петър Хубчев: "Аз не мисля, че оценката може да бъде друга освен висока. Това са реалностите на българския футбол. Винаги може по-добре, но според мен този отбор демонстрира изключително израстване в последните месеци, дори може би година - година и половина... Този отбор намира себе си.", заяви Колев.

Снимка: Lap.bg

Тагове:

@