на живо

Пеле към Марадона: Ти си несравним! Обичам те!

Бразилецът отбеляза една седмица без своя най-голям конкурент

Instagram

Преди 7 дни Диего Марадона - световният шампион по футбол с Аржентина от 1986 г., напусна този свят. Новината потопи в скръб милиони, дори най-големите му конкуренти.

Дон Диего беше сочен за един от най-изкусните на терена, а спорът дали той или трикратният световен шампион с Бразилия - Пеле, трябва да носи титлата "Най-добър в историята", остана нерешен.

Двамата може да са големи конкуренти в анкетите, но всъщност са приятели и многократно са показвали уважение един към друг. Дори сега, когато Марадона не е сред нас, Пеле не пропусна да се обърне към него и да му каже, че го обича! И му липсва!

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pelé (@pele)

"Днес стават 7 дни, откакто ти ни напусна.

Много хора обожават да ни сравняват, правят го цял живот. Ти беше гений, който плени света. Магьосник с топка в краката. Истинска легенда. Но над всичко това, ти беше голям приятел с огромно сърце.

Аз знам, че днес светът би бил много по-добър, ако по-малко сравняваме, а повече просто оценяваме и аплодираме тези, които заслужават. Ти си несравним, исках да ти го кажа.

Пътят ти е маркиран от честност и откровеност. По твоя си уникален начин ни научи как да обичаме, а и да казваме "Обичам те" по-често. Внезапното ти напускане на света не ми даде възможност да ти го кажа, така че ще го напиша: "Обичам те, Диего!"

Приятелю, благодаря ти за всичко, за целия ни път заедно.

Един ден в Рая, може пък най-после да се съберем в един отбор. И тогава за първи път аз няма да вдигна ръка във въздуха, за да празнувам гол. А от радост, че съм до теб на игрището и мога да те прегърна.", написа бразилецът в социалните мрежи.

Снимка: Instagram

Пеле беше сред първите, които изразиха своите съболезнования към семейството на Марадона. Часове след като стана ясно, че аржентинецът е поел последния си дъх, той написа прочувствено съобщение, в което заяви, че ще се радва един ден да се срещнат на небето и да поиграят заедно.

Пеле и Марадона, са изключително различни като характер. Докато бразилецът винаги е демонстрирал скромност, покойният Дон Диего е известен със своята импулсивност и бурен начин на живот, включващ злоупотреба с алкохол и наркотици.

Мненията на феновете бяха полюсни, като очаквано бразилците подкрепят Пеле, а аржентинците - Марадона.