на живо

Пеп Гуардиола: Няма да е спорт, ако загубите са без значение

Мениджърът на "Манчестър Сити" сподели мнението си за Суперлигата

Мениджърът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола бе толкова открит по темата "Суперлига", че медийният екип на тима прекрати пресконференцията му преди шампионатния двубой с "Астън Вила" и не даде възможност на журналистите да зададат всичките си въпроси относно новия проект, завихрил ураган в световния футбол.

Испанският специалист заяви, че за него успехът не може да е гарантиран за няколко избрани клуба. Гуардиола добави, че иска английската Висша лига да бъде колкото се може по-силна, но и честна.

"Подкрепям клуба, познавам хората тук, аз също съм част от него. Но имам и свое мнение. То ще бъде по-ясно, когато разполагам с повече информация. За мен е чест да говоря от името на "Манчестър Сити", добър оратор съм. Мениджърите заставаме пред вас шест пъти седмично, питате ни за здравните работници, за COVID-кризата и други. Можем да споделим какво мислим, но не сме правилните хора. По-добре е да се говори с президентите на клубовете."

Снимка: Getty Images

"За мен спортът не е спорт, когато не съществува връзка между положените усилия и наградата за тях. Няма да е спорт, ако загубите са без значение. Няма да е спорт, ако успехът вече е гарантиран. Не знам защо точно тези отбори са избрани. Затова и много пъти съм казвал, че искам конкуренцията да е колкото се може по-силна. Особено във Висшата лига. Не би било честно един отбор да се бори, да стигне до върха и след това да не може да се класира, защото успехът е гарантиран само за няколко избрани клуба."

"Следващата седмица ще опитаме да стигнем до финала в Шампионската лига. Следващия сезон ще участваме в евротурнирите. Някои трябва да излезе и да внесе яснота. Трябва да аргументира и взетите решения. Защо "Аякс", с всичките му успехи, не е част от проекта?", каза още Гуардиола.