на живо

Перес: Реагираха все едно сме убили футбола. Просто не обяснихме добре Суперлигата

Президентът на "Реал" Мадрид заяви, че нито един клуб формално не е напуснал новия проект

Getty Images/Guliver Photos

Президентът на "Реал" Мадрид Флорентино Перес заяви, че проектът "Суперлига" не е приключил, а е оставен на пауза. 

Преди дни 12 водещи европейски футболни клуба обявиха, че ще започнат нов турнир, който няма да е под егидата на Европейската футболна централа УЕФА. В него "Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" имат запазено място всеки сезон. 

След огромна вълна от недоволство от страна на фенове, футболисти и треньори, почти всички клубове заявиха, че напускат проекта.

Снимка: Reuters

"Убиха ни с ужасна агресия. Като че ли само чакаха да ни се нахвърлят. Ще видим какво ще стане, когато се сблъскат с реалността. Клубовете ще загубят над 2 милиарда. Не се притеснявам от отмъщение. Останах притеснен от думите на президента на УЕФА. Нещата не изглеждат добре", заяви Перес пред испанско радио.

"Ние станахме обект на манипулативна кампания, която твърди, че искаме да унищожим футбола. А всъщност става дума, че има хора с привилегии, които не искат да ги загубят. Не бях виждал подобна агресия от страна на президента на УЕФА. Всичко е организирано, личи си. Използват се заплахи и обиди, все едно сме убили някого. Но футболът трябва да бъде спасен. Намираме се в сложна ситуация. Може би някой от английските отбори не бе достатъчно заинтересован", добави още той.

Снимка: Getty Images

Самият Перес заяви, че нито един от отборите формално не е напуснал проекта, въпреки заявените намерения.

"Работим над този проект от доста години и вероятно не успяхме да го обясним достатъчно добре. Тъжен съм, защото три години работа бе провалена. Ла Лига си остава недосегаема, когато говорим за правене на пари седмица за седмица. Шампионската лига обаче е остаряла и предизвиква интерес само след четвъртфиналите. Преди година загубите бяха за над 650 млн. евро. Този формат не работи. Ние измислихме формат, в който най-добрите отбори в Европа играят заедно от самото начало. Може да спечелите пари, когато големите не търпят загуби от солидарност към останалите", обясни президентът на "Реал" Мадрид.