на живо

Песимистични прогнози: Без футбол в Германия до края на годината

Тази мярка поставя под въпрос съществуването на много от клубовете в страната

Заради разпространението на коронавируса, футбол в Германия не се играе. В страната има близо 20 000 заразени до момента, като това наложи спиране на Бундеслигата до 2 април. Прогнозите обаче сочат, че има вероятност феновете на този спорт в страната да не се върнат на трибуните чак до... края на годината!

Когато решението за спиране на Бундеслигата беше взето, председателят на Германската професионална футболна лига Кристиян Зайферт заяви, че, ако първенството не бъде доиграно, много от клубовете ще фалират, а в Германия няма да има повече от 16-18 останали професионални футболни клубове.

Знае се, че в момента зад кулисите се обсъждат варианти за доиграване на сезона на празни трибуни и дори при съкратена процедура със някаква форма на плейофи и елиминации. Футболистите ще останат под карантина в хотели и ще излизат само за да играят пред празни трибуни.

На фона на пандемичната обстановка в страната обаче, един от най-изтъкнатите вирусолози в Германия, Йонас Шмид-Канасит счита тези планове за нереалистични и дори опасни. Той смята, че провеждането на каквито и да е мачове ще бъде предпоставка хора да се събират вкъщи, за да гледат заедно и в това той вижда голяма опасност. Същото важи и за всички други развлекателни прояви.

Според Шмид-Канасит, за провеждането на някакви футболни мачове тази година е нереалистично да се говори.

На този фон Зайферт заяви, че първенството дава работа на близо 56 000 души, а потенциалните загуби ще са в размер на 750 млн. евро.

bTV призовава: останете си вкъщи!