на живо

Пет причини, поради които Григор Димитров може да победи Роджър Федерер

В петък двамата се срещат в третия кръг на откритото първенство на Австралия

В петък сутрин Григор Димитров излиза за първия си истински важен мач през 2016 година. Негов съперник в третия кръг на Откритото първенство на Австралия е 17-кратният победител в турнирите от големия шлем Роджър Федерер – съперник, над когото родният представител все още няма победа в кариерата си.

От 2013 година насам двамата са се срещали четири пъти – все на твърда настилка. Последният им двубой бе само преди две седмици. На 8 януари Григор бе елиминиран от швейцарския "маестро" с 1-2 сета на четвъртфиналите на турнира в Бризбейн.

Снимка: bTV

Именно в този двубой Димитров за първи път спечели сет и бе близо до победата срещу своя идол. В крайна сметка обаче той допусна четвърта поредна загуба от Федерер.

Сега нашето момче има перфектната възможност да вземе реванш в един от най-важните турнири за годината. Букмейкърите оценяват шансовете за победа на 28-я в световната ранглиста Григор едва на 9%, но ето 5 причини, поради които той може да постигне успех в утрешната среща.

Промяната

За разлика от миналата година, Димитров изглежда много по-уверен в своите възможности. Много е вероятно причината за това да са направените от него промени в професионален и личен план.

Само преди няколко месеца те му влияеха негативно, но след окомплектоването на треньорския щаб с аржентинеца Франко Давин, в момента родният представител знае, че зад гърба си има стабилна подкрепа от хора, които с удоволствие работят за подобряване на постиженията му.

Стабилност

Увереността води до стабилност. Не само в резултатите в отделни мачове, но и в играта по време на един даден двубой. Това означава, че амплитудата в представянето на Григор в рамките на три сета или повече не би трябвало да е толкова голяма, а това предполага постоянно високо качество на ударите, което не дава на съперника възможност да отдъхне. Срещу Федерер добрата игра обаче не гарантира успех във всеки сет, но дори и да загуби един, в следващия Димитров има способността да продължи да поддържа високото ниво в играта си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Подобрение

Григор винаги е разполагал с отличен първи сервис, но в Бризбейн и Сидни показа, че е добавил още мощ към началния си удар, а това му гарантира много повече лесни точки при свое подаване. От началото на годината той е спечелил 75% от точките, играни след негов точен първи сервис и е направил 52 аса. 24-годишният талант има един от най-красивите бекхенди, но изглежда, че и ефективността му се повишава.

Това важи в още по-голяма степен за форхенда – когато в него има нужната прецизност и сила, дори Федерер трудно може да намери противодействие. В седемте си мача до момента от началото на годината Димитров показа, че в дадени ситуации прави по-добър избор на ударите си, а срещу тактически гений като Федерер това ще е от огромно значение.

Респект

Малко са тенисистите, към които швейцарецът проявява подобно уважение, както към Григор. Неведнъж през годините Роджър в хвалил играта на родната звезда. В Бризбейн направи същото и заяви, че той ще преодолее проблемите си и ще се завърне в топ 10 на ранглистата.

А когато „маестрото” заяви подобно нещо, това означава, че според него Димитров е способен да го победи, макар да е трудно и малко вероятно. Би трябвало родният представител да черпи допълнителна мотивация от думите на бившия №1 и също да повярва, че успехът е възможен.

Време е

Звучи клиширано и елементарно, но е точно така. Време е за голяма победа на Григор срещу един от най-добрите. За последно той постигна такава през май, 2015 година, надигравайки бъдещия шампион на „Ролан Гарос” Станислас Вавринка на турнира в Мадрид. Преди това Григор спечели срещу един от асовете на Уимбълдън 2014, побеждавайки Анди Мъри на четвъртфинал.

Време е и за победа срещу самия Федерер. Именно последният двубой между двамата показа, че Григор вече има възможност и най-вече представа как да надиграе идола си. За целта обаче са нужни три сета, а не само един!

Според предварителната програма на турнира за петък срещата Димитров – Федерер трябва да започне около 5:00 българско време. Успех, Гришо!