на живо

Пет смени в Бундеслигата до края на сезона

Германското първенство е първото голямо в Европа, което се подновява от началото на пандемията от коронавирус

Twitter

Германската футболна лига обяви, че клубовете ще могат да правят по пет смени на мач до края на този сезон, вместо трите, които са разрешени обикновено.

Бордът по правилата на играта (ИФАБ) прие новото правило след предложение на ФИФА и то ще важи само за турнири, които ще завършат до 31 декември тази година, т.е. то ще бъде в сила до края на първенствата и настоящите кампании в Лига Европа и Шампионската лига, но не и за следващия сезон, когато и да започне той.

Всяка федерация обаче трябваше сама да реши дали да се възползва от новото правило.

ИФАБ потвърди също така, че тези пет смени няма да бъдат извършвани с пет паузи на мачовете, а както досега - с максимум три. Това означава, че отборите ще трябва да правят двойни или дори тройни смени, ако искат да използват и петте разрешени.

Бундеслигата се подновява тази събота (16 май) и е първото голямо първенство, което възобновява програмата си от средата на март, когато коронавирусът парализира целия спорт. 

Германската футболна лига също така съобщи, че първенствата в първите три нива ще завършат по предварително зададените правила за влизащи и изпадащи отбори.