на живо

Петър Бакърджиев спечели най-престижната награда за спортна журналистика

"Златната секира" се присъжда за 16-та поредна година, журналистът на bTV e 35-ият й носител

LAP.BG и Ладислав Цветков

Репортерът и водещ на bTV Петър Бакърджиев е новият носител на най-ценната награда в историята на българската спортна журналистика – „Братя Ексерови”. 

Той получи статуетката „Златна секира” на церемония в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”. Призът бе връчен от миналогодишния лауреат – Делян Кючуков от вестник „Сега”.

"Тази секира е много малка, но признанието е много голямо", заяви Кючуков, предавайки щафетата към следващия достоен лауреат на "Братя Ексерови".

Водещ на церемонията бе една от емблематичните фигури в спортната редакция на БНТ, а и в спортната журналистика у нас, Камен Алипиев. 

"Запазихме името на наградата чисто, с което можем да се гордеем. Няма случайни хора, които са я печелили. А от времето, когато Пепи ме победи на стрийтбол в Търговище - досега, той измина дълъг път и аз съм много щастлив, че днес мога да обявя точно неговото име", каза Алипиев.   

"За мен тази награда е приемственост. В тази професия приемствеността е важна. Учил съм се от всички хора, които са били нейни носители от 2002 г. насам. Тази награда е за всички, които работят в тази професия и за хората, които са създавали нещо, за да могат нещата да се случват", коментира Бакърджиев.

В емоционална реч, журналистът от спортната редакция на bTV, отдаде почит към проф. д-р Веселин Димитров. По покана на Бакърджиев, на тържеството присъства Веселин Димитров-младши - син на покойния декан на Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК).

"Веселин Димитров беше голям човек. За съжаление, не мога да му благодаря лично, затова го правя чрез неговия син - наш колега от държавното радио. Баща му навремето ми подаде ръка, показа ми пътя и ми даде смисъл да продължа. Заслугата много от нас да са тук и въобще в професията, е до голяма степен на Веселин Димитров", заяви Бакърджиев.

Снимка: Lap.bg

"Повечето от вас, които виждам в залата, са ме учили на журналистика, а някои и на баскетбол", с тези думи Бакърджиев се обърна към дошлите да уважат награждаването му досегашни лауреати на наградата - Ивайло Герчев (БНР), Николай Кръстев (в. "Труд"), Едуард Папазян (в. "24 часа"), Делян Кючуков (в. "Сега"), Камен Алипиев (БНТ), Боряна Тончева (БНТ), Никола Ибришимов (БНТ), Желю Станков (в. "Тема Спорт"), а специални поздрави към новия носител на статуетката "Златна секира" от Берлин изпрати друг нейн лауреат - Георги Филипов.

"Хората, които практикуваме тази част от журналистиката, първо обичаме спорта, а после журналистиката и от двете сме направили един микс. Спортът учи на дисциплина, на честност, на характер, на доверие. Ако успявам да предам тези неща в работата си, ще има смисъл", добави Петър Бакърджиев.

Призът "Братя Ексерови" носи името на две от най-емблематичните имена в професията през ХХ век Митьо (1933-1981 г.) и Никола (1942-1999 г.) Ексерови.

Братя Митьо и Никола Ексерови са признати за две от най-големите и най-достойните имена в българската спортна журналистика през XX век. Митьо започва кариерата си във в. "Народна младеж", а дълги години е първото футболно перо на легендарния седмичник "Старт". Брат му Никола е един от най-популярните спортни коментатори на БНТ. Той също преминава през "златната гвардия" на редакцията на в. "Старт", а смъртта го заварва като пресаташе на БФС. Приживе Коко Ексеров е елитен ватерполист, впоследствие и елитен коментатор на любимата си водна топка и на водните спортове въобще.

Статуетката "Златна секира" се присъжда за 16-а поредна година за принос в развитието на спортната журналистика, значителни творчески постижения и запазване на българския език, а Бакърджиев е 35-ият, който е удостоен с тази чест. Журналистът на bTV събра 16 от гласовете на 22-мата лауреати, участвали в гласуването тази година.

Победителят се определя чрез гласуване, в което имат право на участие единствено досегашните носители на приза „Братя Ексерови”, което пък датира от 2002 г.

Петър Бакърджиев е едно от най-знаковите лица на bTV. Става част от редакционния екип още от самото създаване на телевизията. Отразявал е световни и европейски първенства по волейбол и баскетбол. Спортният журналист е печелил редица отличия в своята кариера, а по повод 10-годишния юбилей на bTV Новините е избран за „Спортен журналист на bTV на десетилетието“.

Статуетката „Златна секира” е ежегодна, уникална изработка на скулптора Александър Пройнов. Тя се връчва за значителен принос в развитието на българската спортна журналистика, за значителни творчески постижения, както и не на последно място, за запазването на българския език. 

От 2012 г. призът е само един, а не в три категории – телевизия, радио и печатни издания, което го направи още по-стойностен сред журналистите, отразяващи спорта. 

ЛАУРЕАТИТЕ НА "БРАТЯ ЕКСЕРОВИ" ПРЕЗ ГОДИНИТЕ: 

2002 г.
Асен Спиридонов - БНТ
Асен Виденов - в. "7 дни спорт" 
2003 г.
Калин Катев - БНР
Витомир Саръиванов - БНТ 
Красимир Георгиев - в. "7 дни спорт" 
2004 г.
Томислав Русев - радио "Гонг" 
Петър Василев - БНТ
Румен Пайташев - свободна практика 
2005 г.
Валентин Серафимов - БТА 
Борис Касабов - Ринг ТВ
Станил Йотов - в. "Дневник" и в. "Капитал" 
2006 г.
Катерина Манолова - в. "7 дни спорт" 
Борислав Нинов - БНР 
Веселин Василев - ТВ "Диема" 
2007 г.
Георги Филипов - в. "Сега"
Николай Александров - Дарик радио 
Иван Чешанков - Евроспорт 
2008 г.
Боряна Тончева - БНТ 
Светослав Табаков - Дарик радио
Павел Колев - сп. "Макс" 
2009 г.
Борислав Борисов - ТВ Диема 
Сашо Диков - Канал 3 
Стефан Стоянов - Дарик радио 
2010 г. 
Миляна Велева - ТВ 7 
Николай Кръстев - в. "Труд"
2011 г.
Камен Алипиев - БНТ 
Ивайло Герчев - БНР 
Едуард Папазян - в. "24 часа"
2012 г.
Никола Ибришимов - БНТ
2013 г.
Петър Виденов - Нова ТВ
2014 г.
Йордан Божинов - Евроспорт
2015 г.
Владислава Лазарова - свободна практика
2016 г.
Желю Станков - в. "Тема Спорт"
2017 г.
Делян Кючуков - в. "Сега"
2018 г.
Петър Бакърджиев - bTV