на живо

Петър Касабов: За Дудова винаги има място, но в друга категория (ВИДЕО)

Допуска се 2 килограма толеранс при преборванията, твърди селекционерът

Петър Касабов: За Дудова винаги има място, но в друга категория (ВИДЕО)

За Биляна Дудова винаги има място в отбора, обяви селекционерът на женския национален тим по борба Петър Касабов. Той обаче уточни, че световната и европейска шампионка ще трябва да участва в категория до 59 килограма, защото е избрала да пропусне преборването с Тайбе Юсеин до 62 килограма.

"Преборването се провали не заради Тайбе, а заради нежеланието на екипа на Биляна. Треньорът на националния отбор определя датата и винаги се допуска 2 килограма толеранс", уточни Касабов. 

Скандалът избухна дни преди европейското първенство в Будапеща. Казусът възниква с решението на Дудова и треньора й Георги Калчев през 2022 г. тя се качи в олимпийската категория до 62 килограма. Там обаче титуляр е бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио - Тайбе Юсеин. Досега сблъсък между двете нямаше, защото Дудова се бореше при 59-килограмовите. Именно там тя стана европейска и световна шампионка. Но тази категория не е олимпийска.

От есента насам момичетата се срещат два пъти на тепиха и си разменят по една победа. Федерацията решава да им организира финално преборване. Която спечели - отива на европейско. Преборване обаче няма, а Управителния съвет избира за Унгария да пътува Тайбе.

Дудова е категорична, че е спазила правилата, определени от федерацията. Тя твърди, че преборването е пропаднало, защото съперничката й е била по-тежка от допустимото на кантара.

Президентът на централата Христо Маринов стовари цялата отговорност именно върху националния селекционер Петър Касабов, който е подал Биляна Дудова при 59-килограмовите.

Според публикация на сайта на федерацията, преборването е осуетено, защото Юсеин е била по-тежка от допустимите 62 кг на категорията.

Дудова се оплака и от размера на своята заплата, която сравни с възнаграждението на чистачка. Тя допълни, че се чувства мачкана и унижавана.

Европейското първенство започва на 28 март.