на живо

Петър Стойчев: Всеки ден мислено минавам дистанцията по няколко пъти (ВИДЕО)

Българинът ще защитава титлата си на световното първенство по ледено плуване в Мурманск, Русия.

Петър Стойчев: Всеки ден мислено минавам дистанцията по няколко пъти (ВИДЕО)

Петър Стойчев отпътува за руския град Мурманск, където ще участва на третото световно първенство по ледено плуване.

Българинът ще се бори за отличията в "кралската" дисциплина на 1000 метра, на която е и световен рекордьор с време от 12 минути и 15 секунди. Той ще се състезава в конкуренцията на повече от 350 плувци от 32 страни и е разпределен в последната 16-а серия. Надпреварата стартира в петък, а финалът е в събота следобед.

"Надявам се да завърша сред първите трима. ЗЗа мен това ще бъде успех. Годините напредват, младите вече стават все по-бързи и по-бързи. Нивото ни не е по-лошо отпреди 2 години. Очаквам да плувам с резултата на това постижение, което имах тогава. Ако успея да спечеля медал за България, ще бъда много щастлив.", сподели първият победител в маратона в ледените води на Антарктида.

Стойчев, който предварително обмисляше да вземе участие и на 500-те метра, преди да отпътува за Русия сподели, че на място ще прецени дали ще се плува и в нея.

"По-трудното мина - тренировъчният етап и състезанието в Антарктида. Само след 2-3 дни за мен ще завърши този тежък сезон.", добави родният плувец.

Световното първенство ще се проведе върху езеро, което е с 80-сантиметров лед, а дисциплините в надпреварата са 100, 200, 500 и 1000 метра.

Липсата на подходящи условия е сред основните причини Стойчев да отпътува два дни по-рано за световното първенство. За шампионата българинът проведе двумесечна подготовка на басейн "Спартак" в София, където температурата на водата е 27,5 градуса, а в Мурманск ще се наложи да плува на -2.

Относно тактиката си за плуването на 1000 м, Петър Стойчев сподели:

"Вярвам, че първите 100 метра са критични за мен. Около 2 или 3 пъти минавам дистанцията мислено. Представям си събличането, влизането във водата, всичките дължини, които ми предстоят. Моята стратегия винаги е била, че трябва да се стартира бавно, за да се адаптираш. В ледените води, като тръгнеш бързо, в средата на дистанцията, когато отстъпи умората, тогава нещата се сриват драматично надолу, и резултатът невинаги е задоволителен. Притеснения към самия себе си нямам. Просто нормалната предстартова треска, която всеки състезател има.", завърши шампионът.