на живо

Петър Величков: На конгреса ще се гласува с интегрална бюлетина

"Пълномощни за трети лица няма да има", заяви представителят на щаба на Бербатов

Петър Величков: На конгреса ще се гласува с интегрална бюлетина

Изборът за президент на Българския футболен съюз на 12 октомври ще се извършва с единна интегрална бюлетина, на която ще бъдат написани имената на всички шестима кандидати - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Това заяви след срещата на Изпълнителния комитет на централата неговият член - бизнесменът Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов. 

Снимка: Lap.bg

"Бяха изчетени и ни бяха предоставени от Борислав Михайлов правилата, по които ще бъде проведен конгресът. В общи линии, целият Изпълком гласува "За!". Като цяло, никаква промяна от миналия конгрес. Все пак се върви в някаква по-добра посока, защото бюлетината ще бъде интегрална. Това обаче не е достатъчно, за да могат да се създадат тези услови на делегатите, за да могат свободно, без страх, да изразят волята си на първо място. На второ място, ако ще се броят гласовете по същия начин, като на миналия конгрес - взимат се урните, прибират се някъде и се изкарват някакви данни, това ще остави сериозни съмнения върху резултата", заяви той след срещата. 

Интегралната бюлетина беше едно от изискванията на Бербатов. До сега на делегатите бяха предоставяни отделни листчета с имената на кандидатите, а присъстващите пускаха в урна само това на своя избраник. Преди предстоящия конгрес от щаба на Бербатов алармираха, че по този начин може да се манипулира гласуването.

Снимка: Lap.bg

"Ние много ясно споделихме набор от точки, който, ако бъдат приети в зала на конгреса, това ще доведе до резултати, които ще бъдат напълно легитимни, приемливи от клубовете и от цялата футболна общественост. Дали това ще стане, ще се реши в зала, защото колегите от Изпълкома смятат, че предният конгрес е бил проведен съвсем нормално и възнамеряват по този начин да го проведат. С изключение на интегралната бюлетина, което е стъпка в правилната посока", убеден е Величков.

Остана неясно колко ще се емитираните бюлетини и по какъв начин ще бъдат броени гласовете. Със сигурност обаче делегатите няма да могат да преотстъпват своето право на глас на трети лица.

Снимка: Lap.bg

"Уставът не позволява да се дават пълномощни на трети лица. Не би следвало. Имаме определен делегат, той трябва да дойде. Ако случайно нещо се случи с него и не може да присъства, той няма как да упълномощава друг да гласува вместо него. Съответният клуб няма да има представител на конгреса", разясни Величков.

Днешният (6 октомври) Изпълком е последният за четвъртия мандат на Борислав Михайлов. Изборният конгрес беше насрочен за 12 октомври в НДК след събрана от Бербатов подписка от 1/3 от клубовете. Първоначално от БФС отказаха свикването на Конгрес с мотива, че има нарушения в документацията. Съдът обаче задължи централата да го проведе.