на живо

Петър Величков: С Бербатов може да поемем управлението на БФС (ВИДЕО)

"В Централата искат да изберат президент само до 2022 г.", алармира бизнесмена

Lap.bg

Бизнесменът Петър Василев не изключи сценарий, при който заедно с Димитър Бербатов да застане начело на Българския футболен съюз. На пресконференция днес (23 март) той не пожела да разкрие детайли около евентуална официална бъдеща кандидатура, но потвърди, че бившият футболист е част от екипа му.

"Ясно е и е казано, че ние с Бербатов работим в екип. Възможно е в тази конфигурация да поемем управлението на БФС, ако ни бъда гласувано доверие, разбира се. Идеята днес обаче не е да говорим за това", заяви той.

Преди дни се появи информация, че бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" и голмайстор номер 1 на националния тим, ще бъде един от кандидатите за президент на централата на конгреса, който трябва да се проведе на 25 юни 2021 г.

Величков е категоричен, че преди това са нужни реформи в начина на избор. В противен случай новият президент ще бъде с мандат само до 18 февруари 2022 г., когато трябва да се състои редовен Конгрес.

Снимка: Lap.bg

Бизнесменът призова оставка да подадат не само петима от членовете на Изпълкома, които са депозирали документите си (в това число и той), а всички негови колеги.

"Не ми се иска да произведем квазимодо ново ръководство. Не ми се иска това безвремие да продължава и не ми се иска в крайна сметка да харчим два пъти по няколкостотин лева, за да правим конгрес сега и след няколко месеца. Ще произведем цирк и никой няма нужда от това. Изборът на ново управление с мандат четири години минава през оставка на цялото ръководство", категоричен е той.

Снимка: Lap.bg

"В нас е ножа, и в нас е хляба. Иска ми се да приемем условия, които са добри за всички. На българския футбол не му трябват противопоставяния. На българския футбол му трябва обединение, без значение дали ще се нарече "лебедова песен" на това ръководство, или ново начало", каза още Величков, който е част от Изпълкома на БФС в последните 2 мандата.

Той призова и за промяна в начина на гласуване, като се обяви за отпечатване на бюлетини. 

Снимка: Lap.bg

"Интегрална бюлетина, подписана един ден преди конгреса от всички кандидати, ако има 551 кандидата, 551 бюлетини да бъдат подписани. Това са едни детайли, които може би не са важни на този етап, но ако имам добра воля, може да има един добър вот, който не е таен, няма манипулации, и вот, който ще бъде приет от всички. Ясна е ситуацията в целия свят. Ясно е едно и президента на УЕФА го каза, ако спрем помощта на УЕФА, над 90% от федерациите ще фалират", каза Величков.

В момента Футболният съюз се управлява от временно ръководство, начело с Михаил Касабов. Той пое поста след оставката на Борислав Михайлов в края на 2019 г. Бившият вратар се оттегли след расистки скандал по време на мачовете с Англия и след като беше изловен да си тръгва от пистата на националния стадион с джип. Тогава министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че той и министър-председателят Бойко Борисов оттеглят доверието си от Михайлов.