на живо

Петър Занев пред bTV: Безразличието не мога да го простя на никого (ВИДЕО)

"Предпочитам за съотборници силни характери с хъс и спортна злоба, дори с риск да се караме"

Петър Занев пред bTV: Безразличието не мога да го простя на никого (ВИДЕО)

Преди година се описва в интервю с думите "трудолюбив", "обичащ" и "честен". На въпроса кого припознава в тях сега, Петър Занев посочва капитана на ЦСКА Николай Бодуров. Именно последният е сред играчите, които Занев предпочита за съотборници - силен характер с хъс и спортна злоба. Националът е категоричен, че не търпи безразличие на терена.

"Ние сме от детство заедно, познаваме се добре. Доста дълъг период от време сме играли заедно - както в клубно, така и на национално ниво. Той е човек за пример, има добър характер. Мъжко момче е, така че може само да помогне на отбора"

Снимка: Lap.bg

От перспективата на времето, задграничния опит и футболната мъдрост, Занев говори скромно, но на място, уважително, но открито и без преструвки.

"Аз винаги съм твърдял, че в спорта не трябва само да имаш талант. Това е съвкупност от много качества. Не винаги най-големите таланти успяват да пробият във футбола. Много е важно да си трудолюбив. Все пак и много успяли спортисти са го казвали, че 80 или 90 % е труд, а 10 или 20% - талант. Това е пътят за мене. Трябва да си честен пред себе си. Това е колективен спорт - трябва да си честен и със съотборниците си. С колегите, с треньорите, с ръководството на клуба. Това е много важен фактор"

Снимка: Lap.bg

Честно пред себе си, а и пред тима, Занев споделя своите причини за кризата в ЦСКА в началото на сезона.

"Проблемът не е ръководството или организацията. Проблемите ни в първите два мача бяха чисто спортно-технически. Ние футболистите не си свършихме работата. Това го отчитаме и ще гледаме да се поправим. От това положение се излиза само с победи. По-малко говорене, повече работа. Аз го казах и пред отбора, че всеки трябва да погледне себе си. Всеки да си зададе въпроса дали дава максимума от себе си. Дали ще е треньор Добромир Митов или Люпко Петрович. Все пак ние излизаме на терена с имената си. Да защитаваме клуба, да защитаваме собствените си имена. От нас зависи резултатът"

"Аз предпочитам да има силни характери за партньори, дори и с риск понякога да се караме на терена. Но да има хъс и спортна злоба, отколкото безразличие. Безразличието не мога да го простя на никого!"

Снимка: KotaSport

Заради тези качества, присъщи на "армейците", Занев избира ЦСКА за своя следваща футболна дестинация.

"Когато навремето играх в "Литекс", имаше интерес от ЦСКА. Два-три пъти съм се разминавал с преминаването ми в ЦСКА. Винаги съм имал желание да играя в този отбор. В края на кариерата ми се сбъдна тази мечта"

Запитан за евентуално оставане във футбола след края на състезателната си кариера и насочване към треньорството, Занев отговори: "Интересна ми е тази материя. В момента съм футболист и гледам да се концентрирам върху изявите си на терена. Един треньор преди 5 години ми каза доста правилни мисли. Проблемът в един отбор е когато футболистите започнат да се мислят за треньори"

Снимка: Lap.bg

"Опитвам се да помагам на младите, да им давам съвети. Мисля, че трябва да подхождаш към всеки индивидуално, защото тези момчета имат различни характери. Ако на някой по-млад му се скараш, той гледа в земята и му убиваш самочувствието, може би подходът трябва да е малко по-спокоен. Трябва да ги насърчаваме. По различен начин подхождаме. Зависи от характера на дадения футболист"

"Имам си любимец - Митко Митков. Харесва ми, че е забавно момче, позитивно. Както на жаргон се изразяваме - "перде е", не му пука много. Това също е много важно, за да успееш в спорта. Самата кариера преоставя доста препятствия. Ако си от по-чувствителните, просто няма да можеш да успееш"

Снимка: Lap.bg

"Всички зависи от треньора. Дали има виждането. Дали има характера и търпението. Зависи и от стратегията за развитие на дадения отбор"

"Предстои ни изключително важен и тежък мач. 1:0 е добър резултат вкъщи, но задължително трябва да излезем там с мисълта да вкараме гол, както и да не допуснем. При един евентуален гол от наша страна, на 80% ще решим класирането си", заяви Занев.

Тагове: