на живо

Пилотът на Сала нямал лиценз за такъв тип полети (ВИДЕО)

Самолетът на футболиста паднал от стотици метри само за 20 секунди

Пилотът Дейвид Ибътсън, който управляваше самолета, с който футболистът Емилиано Сала трябваше да пристигне в "Кардиф", но падна над Ламанша, не е имал право да извършва такъв тип полети. Това е заключението на Британската служба за разследване на самолетни катастрофи.

Ибътсън е имал лиценз за пилот, но само на товарни самолети и за пътнически полети, но в светлата част на денонощието. 59-годишният пилот е сгрешил и при попълването на документацията преди машината да излети малко след 7:00 ч. вечерта на 22 януари. 

Според разследващите органи пилотът не е боравел добре с уредите на самолета и не е използвал задължителния автопилот за преминаване през гъсти облаци. В злополучната нощ над Ламанша видимостта е била доста намалена, но въпреки това Ибътсън е решил да се довери изцяло на способностите си и да се сниши максимално. 

Според доклада машината е падала в продължение на 20 секунди. Преди да се спре на дъното на протока, самолетът се е разцепил на 3 части. Според експертите пилотът може би е предприел рязко изкачване след като е опитал да избегне облак, а след това машината е изчезнала от радарите.

Самолетът беше намерен на над 450 м под водата. Той е бил силно увреден, а трите части са се държали само на кабелите за електрониката. 

Тялото на Сала беше намерено седмица след катастрофата. Останките на пилота продължават да са в неизвестност. Операцията по намирането им се финансира изцяло от семейството му.