на живо

Пини Гершон пред bTV: Щастлив съм да се нарека българин (ВИДЕО)

Всеки път, когато кацам в София, се прибирам у дома, признава легендата в специално интервю пред Иван Боянов

Той е един от най-великите треньори в историята на баскетбола. Има пет европейски финала и три трофея в Евролигата начело на израелския гранд "Макаби" Тел Авив. Сам по себе си, Пини Гершон е институция в света на спорта.

Израства в жестока мизерия. Никога не вижда татко си. Той изоставя майка му, когато Пини е бебе. Години наред, пастрокът му малтретира и него, и сестра му. Освен майка му, която боготвори и за която се грижи до сетния ѝ час, дядо му по бащина линия, е силната фигура в живота му.

И този дядо е връзката на Гершон с България, защото... е българин и години наред работи като равин в Лом и в Пловдив.

"Щастлив съм да се нарека българин. Дядо ми беше българин, а аз чувствах, че трябва да направя нещо, да дам нещо от себе си на България.”

Така започва своеобразната изповед на легендарния треньор пред репортера на спортната редакция на bTV Иван Боянов.

Изповед, продължила точно 73 минути и проведена по Zoom, която ще бъде излъчена точно в 11:00 ч. сутринта на официалната страница на bTV Спорт във "Фейсбук" утре – събота (23 май).

В нея ще видите уникални кадри от живота и кариерата на Гершон. За първи път за зрителите на bTV ще бъде показана архивна снимка от детството на емблематичния специалист, заедно с неговия български дядо, по време на церемонията Бар Мицва. Както и още два запомнящи се кадъра – от къщата, в която Пини е роден и от жилищната кооперация, в която израства и в която десетилетия наред продължава да живее майка му.

„Всеки път, когато кацам в София, се прибирам вкъщи. Обичам всичко в България. Винаги ще помагам на българския баскетбол, ако се нуждаят от мен. Когато приех поканата да застана начело на националния ви отбор, бях чувал само три имена – Румен Пейчев, Атанас Голомеев и Тошко Стойков”, връща се назад във времето Гершон, който през последните 5 години е човекът-оркестър в израелската федерация по баскетбол и като генерален мениджър отговаря пряко за всички национални отбори в мъжкото направление.

За уроците на коронавируса, за изречените истини, които не е трябвало да изрича, за благословията да си щастлив с малко, дори когато имаш много – гледайте утре, от 11:00 ч., на страницата на bTV Спорт във "Фейсбук", както и в спортните новини на bTV.