на живо

Пиронкова падна с едно място в ранглистата

Пловдивчанката вече е 71-а в света

Getty Images

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова продължава пропадането си в световната ранглиста. Пловдивчанката загуби на старта на силния турнир в Маями през миналата седмица и с актив от 821 точки ще отстъпи с още едно място в класацията, в която от днес заема 71-ата позиция.

Пиронкова започна годината на 63-ото място в света, но има само една победа в основна схема от началото на сезона - на турнира в китайския град Шънчжън в началото на януари. След това тя записа четири отпадания в първия кръг - на Откритото първенство на Австралия, в Дубай, в Индиън Уелс и в Маями, а на други два турнира - в Доха и в Сидни, не успя да преодолее квалификациите.

Изабелла Шиникова стана втора ракета на България. Тя запази 145-ото си място с 399 точки, но изпревари Елица Костова, която падна със осем позиции до 149-ата в света с 392 точки.

Номер 1 в света остава Анжелик Кербер (Германия) със 7340 точки, следвана от Серина Уилямс (САЩ) със 7010 точки и Каролина Плишикова (Чехия) с 6020 точки.

Новата шампионка в Маями Джоана Конта (Великобритания) пък записа рекордно класиране с изкачването си до седмата позиция с 4330 точки.

Бившата водачка в класацията Винъс Уилямс (САЩ) се завръща в топ 10 за първи път след 25 септември миналата година. Американката, която игра полуфинал в Маями, е десета с 3865 точки.