на живо

Пиронкова започва с японка в квалификациите за Australian Open

Пресявките ще бъдат в Дубай

Reuters

Цветана Пиронкова ще играе срещу японката Кьока Окамура в първия кръг на квалификациите за Откритото първенство на Австралия. Това определи тегленият днес жребий.

Заради пандемията от коронавирус, тази година организаторите на първия за сезона турнир от Големия шлем решиха пресявките да се проведат в Дубай (за жените) и Доха (за мъжете). Те започват още утре.

Снимка: Lap.bg

Спортист номер 1 на България за 2020 г. - Пиронкова, се завърна към тениса след близо 3 години пауза и в момента е 135-а в световната ранглиста. През миналата година тя успя да играе на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ и в третия кръг на "Ролан Гарос".

Сега ѝ предстои мач с 25-годишната Окамура, която е 238-а в света и никога не е играла в основната схема на турнир от Големия шлем.

Снимка: Reuters

При успех четвъртфиналистката от US Open ще срещне Юлия Грабер (№227) или На-Лае Хан (№204). Поставената, която може да застане на пътя на пловдивчанката в решителния трети кръг е рускинята Маргарита Гаспарян (№125).

Втората ни ракета Виктория Томова, която е поставена под №24 в квалификаците, ще стартира срещу участващата с "уайлд кард" 16-годишна австралийка Шарлот Кемпенарс-Пож. Във втори кръг съперничка би била една измежду Ребека Марино (№312) и Жаклин Кристиан (№168). Другата поставена в тази част и съответно потенциална съперничка в трети кръг е чехкинята Тереза Мартинцова, която е 120-а в класацията на WTA.

Снимка: Lap.bg

Елица Костова ще играе в първи кръг с германката Антония Лотнер, която е №179 в света, а във втори кръг би могла да срещне белгийката Ясалин Бонавентур (№122).

Най-тежък изглежда жребият за Изабелла Шиникова, която в първи кръг ще играе с втората в схемата на квалификациите – Ошеан Доден от Франция, която е 107-а в света и остана на косъм от директно място в Мелбърн. Другата поставена в частта на Шиникова е румънката Моника Никулеску.