на живо

Пиронкова в третия кръг в Мелбърн, следва мач със Серина Уилямс

Първата ни ракета направи обрат срещу Дона Векич

Getty Images

Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова направи обрат и се класира за третия кръг на WTA 500 тенис турнира в Мелбърн Yarra Valley Classic, който се явява подготовка за Откритото първенство на Австралия.

Спортист №1 на България за 2020 г. победи деветата в схемата Дона Векич от Хърватия с 1:6, 6:4, 6:2 след час и 51 минути игра.

Това е пети успех в пет мача за 33-годишната пловдивчанка срещу тази съперничка.

Снимка: Getty Images

В първия сет Пиронкова загуби шест поредни гейма от 1:0 и предаде частта. След това обаче взе инициативата, намери своя ритъм и от 0:2 във втората част до края на мача загуби само четири от оставащите 16 гейма.

В заключителната част Цвети спечели категорично последните пет гейма, а с това и мача.

Тя вкара 68% първи сервис и спечели 58% от точките при разиграването му. С успеха си осигури 55 точки за световната ранглиста, където от днес е №137.

Снимка: Getty Images

Следващата съперничка на 33-годишната пловдивчанка ще бъде Серина Уилямс, която отстрани Дария Гаврилова.

Това означава, че в трети пореден турнир на българката й предстои среща с американката. На US Open Цвети направи истински фурор след 3-годишна пауза заради майчинство, но отпадна на 1/4-финалите след здрав сблъсък с бившата номер 1. Двете трябваше да се изправят една срещу друга и във втория кръг на "Ролан Гарос", но тогава носителката на 23 титли от Големия шлем не излезе на корта заради контузия.