на живо

Пламен Константинов: Пазете момчетата (ВИДЕО)

Боян Йорданов ще се включи в състава за европейското първенство в Полша

Селекционерът на националния отбор по волейбол - Пламен Константинов, апелира критиките към състезателите му да не бъдат толкова сурови, въпреки загубата.

"Естествено, че се обръща внимание на отбор и състезатели. Трябва обаче да си пазим момчетата, които играят за националния отбор. Да не прекаляваме с негативизма. В крайна сметка тези момчета идват, играят за националния отбор, държат го в топ отборите на света. Дали са 4-ти, 8-ми или 10-ти, те са в групата на най-добрите. Трябва да си ги пазим повече и да си ги подкрепяме. Нещо негативно продава повече от позитивното и когато се отива в тази посока, хората понякога губят желание да играят и това им тежи допълнително и в играта. Треньорите може да ни критикувате за каквото прецените, но съхранявайте малко повече момчетата. Не е хубаво да анализираш нещо, ако не си вътре в нещата", каза той.

Пламен Константинов обясни и защо България не успя да се класира на финалите на Световната лига, въпреки че от тях ни делеше само победа срещу Аржентина в последния мач.

"Не можахме да се настроим правилно за този мач и не го изиграхме. Впечатлението отстрани беше, че може би не дадохме всичко от себе си. Чакахме Аржентина да загуби или да не е достатъчно мотивирана, но аз бях сигурен и говорихме с момчетата, че пред собствена публика противниците ще играят на максимум, независимо дали имат шансове или не. В крайна сметка това се видя в мача. Като че ли те имаха по-голямото желание да победят, отколкото ние", заяви той.

За националния отбор следва кратка почивка и подготовка за европейското първенство в Полша, което ще започне в края на август. 

Снимка: Lap.bg

"Има със сигурност какво да се подобрява в играта и да се иска повече. Нормално е да има критики, когато има загуби. Нормално е, когато си имал шансове да се класираш за финалите и си бил толкова близо. Аз не мисля, че го изпуснахме само в мача с Аржентина, изпуснахме го теоретично и срещу по-преодолими съперници. Това до някъде е свързано с увереност и психология. На това трябва да наблегнем. Очевидни са някои проблеми в играта. Анализирали сме ги, извадили сме си някакви заключения от Световната лига. Знаем в каква посока да работим в подготвителния период преди европейското първенство"

Отборът ще бъде подсилен от диагоналът Боян Йорданов, който отказа участие в Световната лига по лични причини. Разговори ще се водят и с Тодор Алексиев, които лекуваше контузия.

Константинов коментира и евентуалния нов формат на турнира. България ще остане извън отборите, които ще имат сигурно място в елита.

"Философията на международната федерация е не да участват най-добрите отбори, а тези с пари. Това е основната цел. Това е комерсиален турнир, а не сбор на най-добрите. Добре е да са такива, но ако може да са и най-богатите. Няма как да бъдем сред най-богатите. Това, което ни държи е, че имаме страхотна публика и отбор, който играе наравно с добрите отбори в света. Това са двете неща, които ни държат. Не можем да се сравняваме с много от държавите по финансови възможности, спонсори, средства, които биха влезли в касата на Международната федерация. В крайна сметка това е основният интерес, а не популяризиране на волейбола", каза Константинов.