на живо

Пламен Марков: Гриша Ганчев се оттегля, категоричен е в решението си (ВИДЕО)

"Всеки, който желае да издържа ЦСКА, може да получи акциите на безценица"

Lap.bg

Собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиан Инджов се оттеглят от ЦСКА и са категорични в решението си. Това заяви на извънредна пресконференция изпълнителният директор на "червения" клуб Пламен Марков.

Той обяви, че всеки желаещ да поеме издръжката на вицешампионите може да получи акциите на безценица. Марков съобщи също, че до края на месеца Ганчев и Инджов ще изчистят задълженията на ЦСКА към техни фирми.

"Аз имах разговор с нашите собственици, които са категорични в намеренията си да приключат с финансовите си ангажименти с днешна дата и към този час. Гриша Ганчев е категоричен в решението си, независимо от разговора, който проведох с него. Той смята, че при тази ситуация е в невъзможност да продължи издръжката на футболния клуб.", започна брифинга Марков.

"Има няколко акцента, които искам да съобщя. В близките 10 дни до две седмици нашите собственици ще изчистят задълженията, които има клубът към техни фирми, така че ЦСКА да бъде начисто от гледна точка на каквито и да е финансови ангажименти, свързани с фирмите на господата Ганчев и Инджов. Това е важен момент, който аз държах да съобщя."

"Второто нещо - акциите на клуба ще бъдат дарени на желаещи да ги закупят. Те ще бъдат на разположение във футболния клуб, така всеки, който желае да продължи да издържа ЦСКА, да бъде финансов благодетел и да се грижи за съществуването на клуба, ще има тази възможност на безценица да получи акциите."

Снимка: Lap.bg

"ЦСКА и собствениците гарантират, че финансите на клуба са стабилни, а отборът ще може да завърши сезона без финансови тревоги. Това е важно с оглед всички състезатели, ръководство и служители в клуба – да не се притесняват за техните ангажименти и договори до края на сезона. Клубът е финансово обезпечен. Няма да има сътресения на този етап, поне до края на сезона и футболистите, и треньорският щаб ще продължат да си получават възнагражденията, както е по техните договори. Това е един от важните акценти, на които аз обърнах внимание. Утре ще се видя с тях, за да им го кажа лично."

Трусовете в ЦСКА започнаха след декларация на една от фенските фракции - "Офендърс", която обвини Ганчев, че преследва свои финансови цели и клубът не гони шампионската титла. Малко по-късно собствениците на ЦСКА обявиха, че се оттеглят.

"Ситуацията е свързана с недоволство на част от нашите фенове. Хората, които обичат ЦСКА, хората, които са зад клуба, приветствам да създадат платформа, с която да покажат истинското отношение на хората, които обичат клуба. Има около 60 хиляди души, които са прегледали решението. Това говори за изключителен интерес и подкрепа към хората, които издържат ЦСКА. Тази атака не е от любов към ЦСКА, но това е мое мнение. Това е инспирирано от хора, които не обичат ЦСКА."

Снимка: Lap.bg

"Успяхме да вземем Купата на България, когато бяхме в Трета лига. Клубът се стабилизира финансово. В последната година изградихме и много по-стабилен и постоянен отбор. Има много положителни неща. Даването под наем на Валентин Антов е много добро нещо за имиджа на ЦСКА. Считам, че това е много важно за политиката на клуба.", коментира Марков.

Ганчев и Инджов държат по 40% от ЦСКА, а останалите 20% са притежание на Христо Стоичков. Бившият нападател на "Барселона" обаче не участва пряко в издръжката на клуба.

Снимка: Lap.bg

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига.

През 2017 г. отборът на Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб, спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв., която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв. Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".