на живо

Пламен Марков пред bTV: Не се заяждаме с Домусчиев, въпросът е принципен (ВИДЕО)

ЦСКА с ултиматум към БФС

Пламен Марков пред bTV: Не се заяждаме с Домусчиев, въпросът е принципен (ВИДЕО)

ЦСКА постави ултиматум на Българския футболен съюз. "Червените" се обявиха срещу монопола на собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Според тях, бизнесменът дърпа конците в родния футбол при сериозен конфликт на интереси. Ако БФС не вземе мерки, с писмото си до БФС ЦСКА заплашва, че ще сезира за случая и УЕФА.

Ябълката на раздора в писмото на ЦСКА до БФС са телевизионните права за Първа лига и Купата на България.

"Червените" сигнализират за конфликт на интереси по четири направления, а пред bTV изпълнителният директор на тима Пламен Марков заяви, че целта на ЦСКА не е да се заяжда с Домусчиев, а да бъде изразена принципната позиция по спорния казус.

Договорът за телевизионните права е сключен между футболния съюз и фирмата "Футбол Про Медия". Неин собственик, по данни в търговския регистър, е Кирил Домусчиев. Той е собственик на "Лудогорец", на телевизионния канал, който излъчва първенството и е член на Изпълкома на БФС. 

"Считаме, че е налице един четворен конфликт на интереси, водещ до създаване на монополна изолация на едно лице в сферата на българското футболно първенство. Неща, които наистина са доста смущаващи.", каза Марков.

От ЦСКА искат преразглеждане на договора и предоставяне на правата за излъчване на мачовете на "червените" на друга телевизия, избрана от тях. Те се ангажират да дават процент от печалбата на БФС и съперниците си.

За миналия сезон клубовете и футболният съюз са си поделили 6 млн. лева. 10% от тях са за БФС, а останалото се разпределя между отборите. За оставащите два сезона сумата ще нарасне на 6,5 млн. лева.

"Аз имах уверение, че ще се проведат в началото на този сезон разговори. От представител на Лигата. Ако не бъдат взети мерки от страна БФС, ние ще сезираме компетентни органи в Европа и УЕФА.", продължи Марков.

С писмото ЦСКА изразява принципната си позиция: "Това е нещо, което не е редно да става. Това в никакъв случай не е някаква закачка или нещо, кото да е лично свързано с г-н Домусчиев. За нас въпросът е принципен. Дали се казва г-н Домусчиев, дали е друга личност – ние бихме реагирали по същия начин.", уточни изпълнителният директор на "червените".

Според публикации в медиите е имало среща между собствениците на "Левски" и ЦСКА и е възможно "сините" да излязат с подобна позиция.

Въпреки многократните ни опити да се свържем с другите замесени страни в проблема – БФС и Кирил Домусчиев, отговор така и не получихме.