на живо

Планът на Моу сработи, "Манчестър Юнайтед" триумфира в Лига Европа (ВИДЕО И ГАЛЕРИЯ)

"Червените дяволи" победиха "Аякс" с 2:0 в спора за трофея

"Манчестър Юнайтед" добави нов трофей от евротурнирите към богатата си витрина, единственият, който липсваше в нея. "Червените дяволи" се наложиха с 2:0 над "Аякс" и спечелиха Лига Европа.

Така планът на Жозе Моуриньо сработи и тимът му ще играе в Шампионска лига през есента, въпреки че завърши на шесто място в английската Висша лига. Португалецът насочи всички сили на своите играчи към Лига Европа, а това донесе на "Юнайтед" трети трофей през настоящата кампания след "Къмюнити шийлд" и Купата на лигата.

Снимка: Getty Images

Тазвечершният двубой на "Френдс Арена" в шведската столица Стокхолм започна с минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър, извършен преди дни.

След първия съдийски сигнал "Юнайтед" веднага се впусна в атака. Още в 20-ата секунда Пол Погба можеше да открие резултата. Стражът на "Аякс" Андре Онана изпусна топката и французинът стреля от около 10 м, но встрани от целта.

Холандците отправиха първия си точен удар в 15', когато Бертран Траоре опита да се разпише, но Серхио Ромеро се намеси авторитетно.

В 18' "Манчестър Юнайтед" поведе с огромна доза късмет. При шут на Погба от дистанция топката се отклони от Давинсон Санчес и влетя в мрежата на Онана - 1:0.

Снимка: Getty Images

До края на полувремето "Аякс" бе по-активният тим, амстердамци обаче не успяваха да намерят пролука в стабилната отбрана на символичните гости.

След почивката "Аякс" понесе втори тежък удар. В 48' Мата центрира от корнер, Смолинг игра с топката, а Мхитарян беше най-съобразителен на метри от голлинията и направи резултата 0:2.

Впоследствие "Юнайтед" заигра по-дефанзивно и разчиташе предимно на контраатаки. В 72' пред "Аякс" се откри прекрасна възможност да се върне в мача. Мхитарян игра с ръка пред наказателното поле и за амстердамци беше отсъден пряк свободен удар. Зиех обаче го пропиля, стреляйки право в стената.

Снимка: Getty Images

Три минути преди края на срещата влезлият като резерва Лингард се измъкна фронтално срещу Онана, но допусна Санчес да го застигне и да изчисти топката.

В крайна сметка "червените дяволи" на Жозе Моуриньо станаха новия малък футболен крал на Стария континент. Португалецът пък се превърна в единствения специалист с по два трофея от Шампионска лига и Лига Европа.

Репортаж от мача:

Състави

Снимка: Getty Images
"Аякс": Онана; Велтман, Санчес, Де Лихт, Ридевалд (82' - Де Йонг); Клаасен, Шьоне (70' - Ван де Беек), Зиех; Траоре, Долберг (62' - Нерес), Юнес

Снимка: Getty Images
"Манчестър Юнайтед": Ромеро; Валенсия, Смолинг, Блинд, Дармиан; Ерера; Мата (90' - Рууни), Фелаини, Погба, Мхитарян (74' Лингард); Рашфорд (84' - Марсиал)

Тагове:

@