на живо

Плувците: Предполагаме, че ще се опитат да ни изкарат виновни

"Отнасяме се с насмешка към обвинения", добавиха момчетата, които днес имат среща с представители на федерацията

Плувците: Предполагаме, че ще се опитат да ни изкарат виновни

Тримата плувци от националния отбор, които бяха уличени в употреба на допинг веществото станозолол - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, не изключват вината да бъде прехвърлена изцяло върху тях. 

Днес (25 февруари) тримата трябва да бъдат изслушани от представители на федерацията. Преди дни bTV научи, че те са дали положителна проба. От Антидопинговата централа обявиха имената на уличените и заявиха, че временно спират правата им.

"Очакванията са ми да не се говори по темата. Предполагам, че има доста странични неща. Предполагам, че ще се опитат да ни обвинят, да ни изкарат нас виновни, да кажем кога сме взимали такива неща. Категорично мога да гарантирам, че никой не е приемал нещо външно на собствени начала", заяви Здравко Баблаков и добави:

"Може и да има нещо нагласено. Не знам как стоят нещата. Предполагам, че се опитват да си измият ръцете с нас и се опитват да ни изкарат нас виновни за случилото се. От 18-ти, когато излезе неофициалната проба, аз самият не мога да си го обясня, нямам абсолютно никаква представа откъде може да дойде това нещо и как е попаднало в организма на всеки от нас. Вече мога да очаквам всичко. Подготвен съм психически. Предполагам, че ще има всякакви изказвания по темата. Ще се опитат да ни изкарат виновни, че сме приемали нещо..."

Снимка: Снимка: Алекс Филипов / BgSwim.com

"Надявам се да не се караме, всичко да мине нормално. Да ни кажат кога е изслушването пред антидопинговия център и да мине добре всичко. Отнасяме се с насмешка. Гледам с интерес, че ни лъжат", добави неговият съотборник и също уличен - Благой Панайотов.

Разследване на bTV показа, че плувците приемат различни вещества под формата на таблетки в пластмасови чашки. Подобна е практиката в националния тим от десетилетия, потвърдиха и бивши национали. 

Уличените момчета заявиха, че не са знаели какво приемат и не им е било съобщавано.

Снимка: bTV

"Доверяваме се на треньорите. Подписали сме договор. Ние тримата и целият национален отбор изцяло се доверяваме на треньорите. Никой не е питал какво се взима. Всеки след тренировка минава, взима си своята чаша и заминава. Мое виждане е, че нещо е нагласено.", анализира Баблаков. 

Наказанието, което грози плувците е 4 години спиране на състезателни права. Очаква се резултат и от още една проба, взета в средата на февруари.