на живо

По стъпките на Пеле: Килиан Мбапе твори история

Французинът се превърна във втория най-млад голмайстор на световни финали

Reuters

Пеле е единствен в света - първата голяма футболна звезда, чиито талант е всепризнат! 

Килиан Мбапе обаче има всички предпоставки да тръгне по пътя на легендарния бразилец и не спря да го доказва по време на световното първенство.

Финалната битка с Хърватия, завършила с победа с 4:2 и втора световна титла в историята на Франция, донесе на младока от малкото бедно градче Бонди нов рекорд.

Провъзгласеният за Най-добър млад футболист на Мондиала в Русия нападател се разписа във вратата на балканския тим в 65-ата минута. Това го постави до великия Пеле като втория най-млад футболист, вкарвал във финал на световно. 

През 1958 г. бразилецът се разписва във вратата на Швеция, когато е само на 17 години и 249 дни. 

Мбапе стори това на 19 години и 207 дни. 

Това не е единственото постижение на френския младок в Русия. Двата му гола срещу Аржентина на осминафинал пък го направиха едва вторият тийнейджър с повече от едно попадение в елиминации. Първият естествено е Пеле, който записва такова постижение отново през 1958 г.

Килиан Мбапе е още млад, а вече е световен шампион, двукратен първенец на Франция и най-младият играч, номиниран за Златната топка. Само бъдещето и неговата трудолюбивост ще определят кой и колко може да надскочи!