на живо

Победата на Гришо над Федерер - в топ 3 на изненадите през сезона

През 2019 г. най-добрият ни тенисист за първи път спечели мач срещу идола си

Getty Images

Победата на Григор Димитров над Роджър Федерер на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис бе определена като третата най-голяма изненада за сезона в АТР.

На 4 септември българинът шокира петкратния шампион с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 и се класира за първи път на полуфинал в Ню Йорк.

"Григор Димитров пристигна на US Open, затънал в една от най-големите дупки в кариерата си, като беше загубил седем от последните си осем мача. Но 78-ият в света започна да намира ритъма и прекъсна серията от седем поредни загуби срещу Роджър Федерер, като направи обрат от 1-2 сета, за да шокира петкратния шампион", пише в сайта на АТP.

С тази победа Димитров стана най-ниско класираният тенисист, достигнал до полуфиналите на турнир от Големия шлем, откакто Райнер Шутлер под №94 го направи на "Уимбълдън" преди 11 години.

Най-голямата изненада за сезона според АТР е победата на Стефанос Циципас срещу Федерер в четвъртия кръг на "Аустрелиън Оупън".

Второто място е за успеха на Гуидо Пея от Аржентина срещу Милош Раонич в четвъртия кръг на "Уимбълдън" в пет сета с 8:6 в последната част.