на живо

Почина Дейвид Стърн - човекът, който преобрази НБА

Под ръководството на бившия комисар, Асоциацията се превърна в глобален феномен

Getty Images

2020 г. започна с лоша новина за феновете на баскетбола. На 1 януари от този свят си отиде бившият комисионер на НБА Дейвид Стърн. Той издъхна на 77 години в болница в Манхатън, заобиколен от семейството си.

В последните дни на изминалата година Стърн беше приет в лечебно заведение след преживян мозъчен кръвоизлив.

Снимка: Getty Images

Той е една от най-важните фигури за баскетбола отвъд Океана. Стърн застава начело на НБА през 1984 г. и ръководи до 2014 г. В този период той превръща Асоциацията в глобален и разпознаваем по целия свят бранд. 

Стърн поставя акцент върху баскетболните звезди - Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Чарлз Баркли, Леброн Джеймс. Така успява да привлече редица спонсори, след което да увеличи популярността на този спорт и да го постави редом до бейзбола и американския футбол в САЩ.

НБА се превръща не само в локален, но и в глобален феномен, като днес баскетболните мачове се излъчват в близо 200 страни, а играчите имат почитатели в световен мащаб.

Стърн съдейства активно и за учредяването на женската НБА, която стартира през 1997 г.

"НБА дължи страшно много на Дейвид. Той е бизнес лидер на повече от едно поколение и най-важната фигура извън игрището за този спорт", каза наследникът му Адам Силвър, поел поста преди 5 години.